Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministri poljoprivrede EU
  • 05.06.2019. 15:00
  • Bukurešt, Rumunjska

Biogospodarstvo je prilika za poljoprivredu i poljoprivrednike jugoistočne Europe

U Bukureštu je održan neformalni sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 305
  • 35
  • 0

Neformalni sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU na kojem je Hrvatsku predstavljao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, održao se u Bukureštu u kontekstu rumunjskog predsjedanja Vijećem Europske unije. 

"Na neformalnom sastanku u Bukureštu s kolegama ministrima poljoprivrede i ribarstva iz EU razgovarao sam na temu bioekonomije. Zaključili smo kako su pred poljoprivrednim sektorom brojni izazovi koji zahtijevaju inovativna rješenja i promjenu pristupa u načinu vođenja politike. Istovremeno, biogospodarstvo predstavlja iznimnu priliku za poljoprivredu i poljoprivrednike u zemljama jugoistočne Europe i mi ćemo znati iskoristiti taj potencijal. Smatram kako je nužno dodatno potaknuti poljoprivrednike, ali i sve ostale dionike u sektoru, na sudjelovanje u biogospodarstvu te na bolje prihvaćanje inovacija i istraživanja kroz razne mjere financirane iz EU fondova.

Razgovarali smo i o dosadašnjem napretku u procesu usvajanja reforme ZPP-a i zaključili kako je još dosta posla pred nama prije nego što usuglasimo paket koji ćemo moći sa zadovoljstvom predstaviti našim poljoprivrednicima, znajući da im donosimo pojednostavljeni i učinkovitiji okvir za provedbu", izjavio je ministar, navodi se na stranici Ministarstva.

Ministri su, dodaje se, raspravljali na temu "Istraživanje u poljoprivredi i biogospodarstvu – izgradnja sinergija". Rumunjsko predsjedništvo u svom radnom dokumentu podsjeća na raznolike izazove pred kojima se nalazi poljoprivredni sektor, a koji zahtijevaju rješenja u obliku održive proizvodnje hrane i proizvodnje biomase za biogospodarstvo. U tom kontekstu ukazuje se na važnost poljoprivrednih istraživanja, koja trebaju biti više usmjerena na ostvarivanje EU ciljeva i održivih ciljeva razvoja. 

Sastanak se tijekom dva dana održavao pod predsjedanjem ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Rumunjske Petra Daea uz prisustvo ministara poljoprivrede zemalja članica, povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogana, generalnog direktora Europske komisije Jerzy Plewe, generalnog direktora Glavnog tajništva Vijeća Europske unije Angel Boixareu Carrere i glavnog tajnika Copa Cogece Pesonen Pekka Juhana.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministri poljoprivrede EU Bioekonomija Biogospodarstvo Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.