Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne inovacije
  • 11.12.2022. 15:00

Bill Gates ima udjela u stvaranju "čarobnog sjemena" uključujući i kukuruz?

Novo sjeme, dizajnirano da se prilagodi klimatskim promjenama i odupre štetnicima, poljoprivredna je inovacija koja će pomoći u rješavanju gladi u svijetu, tvrde u zakladi Bill i Melinda Gates

Foto: Depositphotos/branex/FB/Bill Gates
  • 469
  • 171
  • 0

Sjeme biljaka je posljednjih godina dospjelo u fokus zanimanja. Nije ni čudo da je ovako važan sektor privukao i američkog poslovnog magnata kao što je Bill Gates. U izvješću Zaklade Bill i Melinda Gates stoji da pomoć u hrani ne može u potpunosti riješiti problem globalne krize gladi, navodi Dailymail.

Tvrdi da se to može preokrenuti pomoću inovativnih tehnologija u poljoprivredi. Ističu otkriće takozvanog "čarobnog sjemena", uključujući kukuruz, uzgojen da bude otporniji na topliju i suhu klimu,  te rižu, kojoj je u ovom slučaju za rast i razvoj potrebno tri tjedna manje.

Veća produktivnost usjeva

Novo sjeme, dizajnirano da se prilagodi klimatskim promjenama i odupre štetnicima, je poljoprivredna inovacija koja će pomoći u rješavanju gladi u svijetu, poručuju.

Gates tvrdi da je proračun za istraživanje i razvoj za inovacije poput ovakvog sjemena još uvijek premali u usporedbi s potrošnjom koja se troši na humanitarnu pomoć u hrani.

"Dobro je što ljudi žele spriječiti glad, kada sukobi poput onih u Ukrajini prekidaju opskrbu hranom, ali moramo priznati da su te krize simptomi dubljeg problema."

Kukuruz za sušna područja

Zaklada Gates je od 2008. godine donirala 131 milijun dolara Afričkom fondu za poljoprivrednu tehnologiju DroughtTEGO, koja je u okviru programa razvila sjeme kukuruza koji uspijeva na višim temperaturama i u sušnijim uvjetima. Od tada je potrošeno 1,5 milijardi dolara na grantove usmjerene na poljoprivredu u Africi.

Korištena je umjetna inteligencija za obradu sekvenci genoma usjeva zajedno s podacima o okolišu. Iz računalnog modela istraživači su mogli identificirati optimalnu biljnu sortu za određenu lokaciju, odnosno mogli su odrediti optimalnu lokaciju za određenu sortu. Ova tehnologija je još uvijek u ranoj fazi.

Bill Gates opet kupuje zemljište - reagirao državni tužitelj

Naime, kada temperature prijeđu 30°C, djeluju negativno na procese rasta, oprašivanje i fotosintezu. Svaki dodatni stupanj iznad 30°C, dnevno smanjuje prinos usjeva za najmanje 1 posto.

No, Gates se suočava s kritičarima koji kažu da su njegove ideje u suprotnosti sa svjetskim naporima da zaštiti okoliš. Za rast takvih usjeva neophodni su pesticidi i gnojiva na bazi fosilnih goriva. Tvrde da takav pristup ne rješava hitnost krize.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

DroughtTEGO Bill Gates Kukuruz Inovativne tehnologije Suša Čarobno sjeme


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]