Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 08.02.2022. 10:30

Bilježimo pad potrošnje mineralnih gnojiva više od 40 posto - što je s pesticidima?

Pozitivni pokazatelji koje imamo u segmentu uporabe pesticida i mineralnih gnojiva, po kojima smo u vrhu EU, ne bi bili mogući bez odgovornih i marljivih hrvatskih poljoprivrednika, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.915
  • 149
  • 0

Službeni pokazatelji Hrvatsku na razini Europske unije svrstavaju u gornju polovicu ljestvice po odgovornosti u potrošnji pesticida, što ide u prilog sigurnosti hrvatskih građana i visoke kvalitete domaćih proizvoda, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Naime, prema podacima Eurostata, službenog Statističkog ureda EU iz 2019. godine o prodaji pesticida i korištenoj poljoprivrednoj površini, potrošnja pesticida u Republici Hrvatskoj je upola manja od prosječne u Uniji, dok je u razdoblju od 2008. do 2018. godine Hrvatska u usporedbi s drugim državama članicama zabilježila najveće smanjenje korištenja mineralnih gnojiva u poljoprivredi - veće od 42 posto.

Usklađeni pokazatelj rizika pokazuje pad od 38 posto od 2011. do 2019. u prodaji pesticida u RH u usporedbi s padom od 20 posto na razini EU-a te značajan porast prodaje aktivnih tvari niskog rizika, a istovremeno su povećane površine pod ekološkom proizvodnjom.

Vučković apelira na kupnju domaćih proizvoda

"Pozitivni pokazatelji koje imamo u segmentu uporabe pesticida i mineralnih gnojiva, po kojima smo u vrhu EU, ne bi bili mogući bez odgovornih i marljivih hrvatskih poljoprivrednika", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Dodala je da u tom svjetlu, još jednom apelira na hrvatske potrošače da kupuju kvalitetne i domaće proizvode, o čijoj sigurnosti svjedoče i službeni podaci na razini EU.

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaje za eko proizvodnju?

"Sukladno navedenom, Hrvatska podržava ciljeve EU po pitanju smanjenje uporabe pesticida i mineralnih gnojiva, koji su na odgovarajući način implementirani u Strateški plan za razdoblje od 2023. do 2027. godine, te se zalažemo za fleksibilnost u definiranju ciljeva s obzirom na aktualni status, uz poštivanje specifičnosti država članica", naglasila je prilikom neformalnog susreta ministara poljoprivrede u francuskom gradu Colmar i posjeta Regionalnom centru Grande Est Colmar novog francuskog Nacionalnog istraživačkog instituta za poljoprivredu, hranu i okoliš INRAE.

Površine u ekološkoj mreži Natura 2000

Ondje su okupljenima prikazane glavne faze procesa selekcije sorti na vinovoj lozi "RESDUR pokusi", od prikupljanja genetskih resursa do stvaranja sorti grožđa otpornih na plamenjaču i pepelnicu, uz smanjenu upotrebu pesticida.

Osim navedenog, kada je riječ o dobrim praksama u poljoprivredi, Hrvatska je među državama članicama EU koja ima najveći udio poljoprivrednih površina u Natura 2000 područjima, pri čemu je njihov udio u Hrvatskoj 25,7 posto, odnosno dvostruko viši od europskog prosjeka.

Inače, Natura 2000 predstavlja mrežu zaštićenih područja staništa rijetkih i ugroženih vrsta te nekih rijetkih vrsta prirodnih staništa zaštićenih u okviru zakonodavstva EU-a, što znači da se u tim područjima provode istovremeno gospodarski i okolišno održive aktivnosti.


Tagovi

Pesticidi Gnojiva Potrošnja Marija Vučković


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe