Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 27.02.2009.

BiH prekida blokadu uvoza iz RH

Mliječni rat

  • 525
  • 26
  • 0

Mljekarski rat između Hrvatske i BiH u petak bi trebao biti okončan. Nakon tri dana čekanja na granici, kamioni Vindije, Dukata... konačno će moći u BiH koja je, pošto je Hrvatska privremeno obustavila uvoz mlijeka iz Mljekoprodukta iz Kozarske Dubice u vlasništvu grupacije Danube Foodsa, na isti način uzvratila udarac.

RH je stopirala uvoz mlijeka iz BiH, nakon što su u nekoliko cisterni mlijeka Mljekoprodukta pronađeni veliki propusti vezani uz sigurnost hrane te su uzorci poslani na analizu, tvrdili su u Ministarstvu poljoprivrede RH.

Samo u prosincu, RH je iz Kozarske Dubice uvezla 8 milijuna litara mlijeka - polovicu godišnjeg uvoza, koje u našim trgovačkim lancima stoji manje od 5 kuna po litri. Golem je uvoz trajao sve dok se domaće mljekare ovih dana nisu pobunile da su na koljenima zbog prevelikih zaliha te odlučile seljacima sniziti “prenapuhanu” otkupnu cijenu mlijeka. Plaćat će koliko plaća i EU 25 i BiH, što bi, tvrde, snizilo i konačnu cijenu mlijeka u trgovinama.

No, pošto je resorno ministarstvo odlučno stalo na stranu seljaka, ucijenivši ih da se predomisle do danas ili će snositi posljedice, povuklo je i nepopularan potez blokade mlijeka Mljekoprodukta ne bi li hrvatsko mlijeko dobilo više na cijeni, tvrde upućeni.

Na djelomičnu hrvatsku, BiH reagira potpunom mliječnom blokadom uvoza iz RH koji je, kako danas piše Dnevni avaz, u hrvatsku korist čak 20 milijuna KM veći. No, neslužbeno doznajemo kako mljekarska industrija i po cijenu stopirana izvoza neće popustiti i ostaviti stare otkupne cijene, o čemu će preko Croatiastočara danas i izvijestiti ministarstvo.

Autor Jolanda Rak Šajn


Izvori

Večernji list