Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 26.02.2009.

BiH ponovno traži pune carine za hranu

  • 507
  • 24
  • 0

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede poslalo je na dodatnu analizu mlijeko koje u Hrvatsku stiže iz mljekare Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, koja polovicu svog mlijeka plasira na hrvatsko tržište. Ta je mljekara u vlasništvu grupacije Danube Foods koja ima nekoliko mljekara u Srbiji.

Nema zabarane uvoza

Ova odluka digla je na noge proizvođače mlijeka u BiH koji su zatražili od vlasti u Sarajevu da donesu kontramjeru, odnosno da zabrane uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Hrvatske jer su ovu zabranu doživjeli kao indirektnu carinsku barijeru za izvoz u Hrvatsku. U Pankretićevu ministarstvu kažu kako je u konkretnom slučaju uvoza jedne pošiljke mlijeka tvrtke Mlijekoprodukt i uvoznika Betovena iz Pule provedena standardna procedura i uzeti su uzorci za kontrolu, pri čemu su kod uvoznika pronađeni veliki propusti, vezani uz područje sigurnosti hrane, koji su onemogućili puštanje mlijeka u promet.

Uvoznik je dobio rok za otklanjanje propusta, a naglašavamo kako nije zaustavljen uvoz mlijeka niti postoje necarinske barijere za razmjenu roba s BiH, ističu u Ministarstvu. Direktor tvrtke Betoven iz Pule kaže kako mu nisu poznati razlozi zbog kojih je mlijeko, koje je prošlo analize, ponovno poslano na kontrolu. Uvozimo oko 15 milijuna litara mlijeka godišnje iz BiH, kaže.

Hrvatske mljekare prošli su tjedan objavile da je došlo do drastičnog uvoza mlijeka u Hrvatsku, posebice iz zemalja regije, a mediji u BiH zaključili su da je to razlog što su hrvatske državne institucuje počele opstruirati uvoz iz BiH.

U BiH je prošli tjedan ponovno najavljeno da bi se mogle uvesti pune carine na uvoz mlijeka i miječnih proizvoda, mesa i prerađevina te konzerviranog voća i sokova iz Srbije i Hrvatske, jer prevelik uvoz ugrožava domaću proizvodnju.

Mimo pravila CEFTA-e

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji bi trebao uvesti punu carinu već je prošao Predstavnički dom, ali ne i Dom naroda BiH. Nešto slično BiH je već pokušala dva puta, no kako se radi o mjerama koje nisu sukladne s pravilima CEFTA-e, one nikad nisu zaživjele. Hrvatska i Srbija najveći su izvoznici hrane u BiH, zbog čega je, kako tvrde seljci, ugrožena domaća proizvodnja.

Piše: Miroslav Kuskunović


Izvori

Jutarnji list