Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 18.04.2009.

BiH će uvesti carinu na hranu iz Hrvatske

Upitna provedba CEFTA-e zbog novog zakona

  • 448
  • 22
  • 0

Usprkos oštrim upozorenjima državne vlade i Europske komisije, Parlament Bosne i Hercegovine mogao bi idućeg tjedna poduprijeti kontroverzan Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, kojim se uvode carine na veću skupinu prehrambenih proizvoda iz Hrvatske i Srbije.

Zastupnički je dom već prihvatio ovaj zakon, a idući će se tjedan o njemu u prvom čitanju izjašnjavati i Dom naroda u kojem, navodno također postoji većinska potpora. Konačno glasovanje o ovom zakonu, kojem je formalni predlagatelj zastupnik Narodne stranke «Radom za boljitak» i suvlasnik mesne industrije «Lijanovići», Jerko Ivanković Lijanović, očekuje se tijekom svibnja. Bit je Lijanovićeva prijedloga da se ponovno uvedu pune carine na mlijeko, mliječne proizvode, meso i mesne prerađevine, vodu, sokove i sva druga pića podrijetlom iz Hrvatske i Srbije.

Lijanović i oni koji ga podupiru tvrde da bi se provedbom ovakva zakona trgovinski deficit BiH znatno smanjio. Minus u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH prošle je godine bio veći od devet milijardi maraka, a od toga se na hranu odnose dvije milijarde.

Prijedlog se odnosi samo na hranu koja se proizvodi u BiH i za koju, kako tvrdi, nema potrebe za uvozom. Lijanovića podupiru sve udruge poljoprivrednika u BiH, a resorno je državno ministarstvo vrlo zabrinuto. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mladen Zirojević, smatra da će BiH prihvaćanjem ovog zakona biti optužena za izravno kršenje odredbi CEFTA-e i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

- Prihvaćanje tog zakona može uzrokovati niz problema za BiH kao što je prijava Glavnom tajništvu CEFTA-e te uvođenje protumjera ostalih zemalja članica - upozorio je Zirojević i dodao da BiH probleme necarinskih barijera koje postoje mora rješavati bilateralnim kontaktima sa susjedima. Pozivanje na članak 23 CEFTA-e u kojem se navodi da se, ako se prvom analizom efekata ustanovi veći platni debalans na štetu BiH, mogu privremeno uvesti carine ili neka druga ograničenja na uvoz, u ministarstvu ne smatraju dovoljno jakim argumentom.

Srbija uvodi protumjere

Srbija je već upozorila na mogućnost uvođenja protumjera, a i predstavnik Europske komisije u BiH upozorio je na moguće posljedice prihvaćanja sporna zakona.

Međutim, Lijanović smatra kako takve reakcije ni iz Zagreba ni iz Beograda neće biti.

- Mislim da neće biti protumjera, jer i Hrvatska i Srbija imaju stalan suficit u razmjeni s BiH. Obje bi zemlje trebale imati razumijevanje za položaj BiH u odnosu prema malom broju robe koji neće bitno ugroziti njihovu izvoznu dominaciju - kazao je Lijanović.

Autor: Dejan Jazvić


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Radna akcija subotom 💪🏼🙌🏼 #udrugaplantaza

U petak, 8. 9. otvaramo vrata našeg novog prostora.

Vidimo se na 3. PLANTidi❕❕