Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 22.07.2013.

Bez prilagodbe nema novca

Postoji niz malih mjera do milijunskih potpora kojima se može dobiti novac u proizvodnju, ali se poljoprivredni proizvođači moraju prilagoditi onome što je ispregovarano...

Foto: Stock.xchng
  • 605
  • 80
  • 0

Na koordinaciji gradonačelnika i načelnika gradova i općina s područja Vukovarsko-srijemske županije, govorilo se o prijedlogu programa ruralnog razvoja te o EU fondovima i njihovoj iskorištenosti. Nije zaobiđeno niti aktualno stanje u poljoprivredi i onome što se od poljoprivredne djelatnosti očekuje nakon što je Hrvatska postala punopravnom članicom EU.

Prema riječima zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Željka Cirbe, Ministarstvo poljoprivrede radi prijedlog mjera ruralnog razvoja i vukovarsko-srijemski gradovi i općine žele u tome ministarstvu biti partner. Također je naglasio kako se čelnici općina i gradova moraju dobro informirati o programima korištenja sredstava EU upozorivši kako samo dobri projekti mogu dobiti dio novca od 333 milijuna eura koliko će biti izdvojeno za Hrvatsku.

Govoreći o prijedlogu tog programa, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Andrija Matić rekao je da postoji niz malih mjera do milijunskih potpora za proizvodnju, te da su nužne promjene ponajprije u razmišljanjima onih na koje se program odnosi.

"To su jedini pravi novci koje hrvatski seljak još može očekivati u narednom razdoblju. Postoji niz malih mjera do milijunskih potpora kojima se može dobiti novac u proizvodnju, ali se poljoprivredni proizvođači moraju prilagoditi onome što je ispregovarano", naglasio je Matić koji je i predstavio prijedlog programa ruralnog razvoja. Također je ocjenio kako poljoprivrednici u našoj županiji nisu pokazali dovoljno interesa i volje za prilagodbom novim uvjetima poslovanja, a bez čega neće biti povlačenja sredstava iz EU fondova.

Prema Matićevim riječima, situacija u poljoprivredi i stočarstvu iz godine u godinu je sve teža, a što će se sada dogoditi s tim djelatnostima nakon što je Hrvatska postala dio tržišta od oko 500 milijuna stanovnika i svoje zakonodavastvo podredila EU, teško je za reći.

Opća ocjena je da se dobar dio poljoprivrednika nije i neće uspjeti prilagoditi svemu onome što EU zahtjeva i traži i njihova je opstojnost krajnje upitna. Od EU će dakako najviše profitirati oni poljoprivredni proizvođači koji su se u godinama krize uspjeli prilagoditi te sačuvati zdravi dio proizvodnje, kao i oni proizvođači koji su spremni na različite prilagodbe i drugačije sagledavanje stvari od dosadašnjeg kada je domaće tržište mnogima bilo jedino na kojem su poslovali i od kojega su živjeli.

Autor: Alen Kuns, Foto: Stock.xchng


Tagovi

Koordincija Gradovi Općine Ruralni razvoj Poljoprivreda Hrvatsko selo Vukovarsko-srijemska županija Prilagodba Domaće tržište


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.