Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okrugli stol Udruge inovatora Hrvatske
  • 26.03.2014. 10:50

Bez OPG-a nema prehrambene sigurnosti

Okrugli stol održan je povodom Međunarodne godine OPG-a i uvod je u ovogodišnji 7. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji - Agro Arca.

  • 544
  • 161
  • 0

"Hrvatska zbog lošeg gospodarenja i nekontroliranog uvoza godišnje gubi 3 milijarde kuna", istaknuto je na Okruglom stolu pod nazivom "Inovacije i tradicija u službi održivog razvoja poljoprivrede", održanom jučer u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. "Loše gospodarenje dovelo je do gubitka 150.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava što je otprilike i gubitak od 300.000 radnih mjesta", rekao je stručni tajnik nedavno osnovane Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava „Život“, Miroslav Kovač. Najveći problem vidi u nekontroliranom uvozu hrane, zbog kojeg, kaže, samo u govedarstvu gubimo oko 1% BDP-a, a tri zbog uvoza hrane, čiji se deficit od ulaska u EU s milijardu američkih dolara prema njihovim procjenama povećao na 1.3 milijarde američkih dolara.

12 milijuna europskih OPG-a obrađuje 172 milijuna hektara zemlje i čini 97% proizvodnje

U Udruzi Život rješenje vide u stabilizaciji tržišta, sigurnosti otkupa, isplatama u roku te poticajima malim i srednje velikim poljoprivrednicima, a ne favoriziranju velikih sustava, kao što je to sada slučaj.

Okrugli stol - inovacije u poljoprivredi

Svjetska poljoprivreda počiva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kojih je 500 milijuna i proizvode čak 70% hrane, a zapošljavaju milijardu i pol ljudi. U Europskoj uniji 12 milijuna OPG-a obrađuje 172 milijuna hektara zemlje i čini 97% proizvodnje. „U Hrvatskoj pak od ukupnog broja gospodarstava njih 99% djeluje kao OPG, dakle bez OPG-a ne možemo ostvariti ni prehrambenu sigurnost, ni jačanje konkurentnosti niti jedan drugi cilj poljoprivredne politike“, rekao je Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije Sjever - DAN d.o.o.

Pravilnik o nacionalnom znaku u završnoj fazi

"Upravo su mali poljoprivrednici nosioci očuvanja kulture i kulturne baštine koju Hrvatska ulaskom u EU ima priliku promovirati", istaknula je Karmen Sinković iz Ministarstva poljoprivrede. "Hrvatska je bogata autohtonim proizvodima, no vrlo malo o njima znamo i nedostatno ih promoviramo", rekla je Sinković. "Velik dio te autohtone proizvodnje potrebno je zaštititi i to jednom od oznaka izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog identiteta", istaknula je Edita Volar Pantić, načelnica u Ministarstvu poljoprivrede. Rekla je kako je u završnoj fazi Pravilnik o nacionalnom znaku koji će označavati certificirane proizvođače s nacionalnom zaštitom i predanim zahtjevom za zaštitu Europskoj komisiji.

Istarski pršut i varaždinsko zelje u postupku registracije na EU razini

Cilj Pravilnika i označavanja je diferencirati proizvode i omogućiti im bolji plasman. Trenutno je u EU zaštićeno oko 1.200 proizvoda, a niti jedan hrvatski. U postupku registracije na razini EU su tek dva proizvoda, istarski pršut i varaždinsko zelje, a nedavno su poslani zahtjevi za još sedam proizvoda, ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, baranjski kulen, slavonski kulen, drniški pršut, dalmatinski pršut, krčki pršut i virovitičku papriku.

Inovacije trebaju povezati akademsku zajednicu s realnim sektorom

Važna tema okruglog stola bile su i inovacije u poljoprivredi. Profesor Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i inicijator Okruglog stola Miljenko Šimpraga istaknuo je kako inovacije trebaju biti treća misija sveučilišta i kako je nužno ponovno povezati akademsku zajednicu s realnim sektorom, osobito malim i srednjim poduzetnicima u poljoprivredi koji nemaju dovoljno vlastitih sredstava za razvoj novih proizvoda.

Okrugli stol o razvoju održive poljoprivrede

Akademska zajednica se posljednjih 25 godina odvojila od gospodarstva, a jedan od razloga je vrednovanje isključivo znanstvenih istraživanja i radova na sveučilištima i institutima, što je demotivirajuće za rad znanstvenika s realnim sektorom, a bez te suradnje nećemo moći povući ništa iz programa Obzor 2020 iz kojeg je na raspolaganju 97 milijardi eura za istraživanje i razvoj“, istaknuo je Šimpraga.

Okrugli stol uvod je u ovogodišnji 7. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji - Agro Arca, koji će se održati od 9. do 11. svibnja u Biogradu na Moru. Sajam koji je prije sedam godina započeo kao pilot projekt sa svega 16 izlagača, samo prošlu godinu predstavio je više od 250 inovativnih proizvoda. Zemlja partner sajma ove je godine Iran, a jedan dio izlagača na sajmu će kao poticaj za izlazak upravo na to tržište dobiti i certifikate halal kvalitete.


Tagovi

Inovacije Tradicija Održivi razvoj Miroslav Kovač Otkup Proizvodnja Karmen Sinković Edita Volar Pantić Pravilnik o nacionalnom znaku Istarski pršut Varađdinsko zelje Miljenko Šimpraga OPG Udruga Život Radna mjesta Zapošljavanje Tradicija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.