Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljske krađe
  • 03.07.2019. 15:00
  • Međimurska, Belica

Bespilotnim letjelicama protiv poljskih krađa

Službenici interventne jedinice policijske postaje u Čakovcu organizirali su na poljoprivrednim površinama u okolici Belice zanimljivu prezentaciju na kojoj su pokazali nove mogućnosti nadzora.

Foto: PU međimurska
  • 561
  • 116
  • 0

Kako bi spriječili sve učestalije krađe na međimurskim poljima policijski službenici interventne jedinice policijske postaje u Čakovcu organizirali su u srijedu, 3. srpnja, na poljoprivrednim površinama u okolici Belice zanimljivu prezentaciju na kojoj su pokazali nove mogućnosti nadzora poljoprivrednih površina u Međimurju.

Već godinama poljoprivredni proizvođači u Međimurskoj županiji negoduju zbog gotovo svakodnevnih poljskih krađa, zbog kojih ostaju prikraćeni za dobar dio uroda sa svojih polja. Unatoč redovnim ophodnjama policijskih službenika i komunalnih redara dosadašnje akcije u suzbijanju poljskih krađa nisu donijela željeni rezultat pa će policija u Međimurju za nadzor polja od sada koristiti i bespilotne letjelice.

Poljske krađe je teško dokazati

"Svake godine suočeni smo s istom pojavom, s krađama na poljoprivrednim površinama i neovlaštenim ulascima u dvorišta, gdje se događaju krađe u vrtovima. Riječ je o materijalnim štetama koje i nisu velike, no, one kod građana bude osjećaj nesigurnosti. Kada vam netko svaki dan ili jednom tjedno ulazi u dvorište, te iz vašeg vrta ili polja uzima ono za što ste se vi mučili, to je veliki problem", istaknuo je Krešimir Jurčević, načelnik Policijske postaje Čakovec.

Godinama trpe krađe s polja, ne poduzme li se nešto spremni su i za masovni prosvjed

Policija doduše, uspije pronaći većinu počinitelja ovakvih kaznenih djela, no poljske je krađe vrlo teško dokazati ukoliko se počinitelj ne zatekne u krađi, pa većina prijava biva odbačena, tim prije što su počinitelji većinom djeca i maloljetnici. Stoga i oštećeni poljoprivrednici, a mnogi među njima godišnje na svojim poljima zabilježe i tridesetak krađa, najčešće krumpira, sve rijeđe prijavljuju ovakve krađe.

Nadzor polja s visine od 120 metara

"Bespilotna letjelica, koja leti na visini od 120 metara, znatno će nam olakšati rad, jer omogućuje pregled i pretraživanje velikih površina te brzu reakciju interventne policije i policijskih službenika na motorima, kako bi počinitelje zatekli u počinjenu kaznenog djela", rekao je načelnik Jurčević, koji je najavio kako će se akcije nadzora poljoprivrednih površina dronom provoditi sustavno i u koordinaciji s lokalnom zajednicom, kako bi međimurska polja bila bolje zaštićena od kradljivaca.


Fotoprilog


Tagovi

Krađe s polja Nadzor Dronovi


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]