Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 19.10.2008.

Berba bundeva golica znatno podbacila

Na poljima tvrtke Tomašić i njezinih kooperanata počela berba bundeva golica

  • 4.662
  • 231
  • 0

Prošlog je tjedna na poljima tvrtke Tomašić i njezinih kooperanata počela berba bundeva golica. Kao što smo već pisali, obitelj Tomašić vlasnik je prodavaonica poljoprivrednih proizvoda, a od 2007. godine bavi se i proizvodnjom bućinih koštica, kao jedini za to registrirani proizvođač u Krapinsko-zagorskoj županiji. Potaknuti velikom potražnjom za bućinim košticama, odnosno bućinim uljem ove su godine u proizvodnju uključili i 15 kooperanata te su od prvobitnog uzgoja na 800 hvati ove godine zasijali 12 ha poljoprivrednih površina.

Proizvodnja nije zahtjevna, iziskuje minimalna ulaganja, a s obzirom na tlo i klimu idealna je za ovo podneblje. Kooperantima se nude brojne pogodnosti u obliku raznih poticaja i osiguranog otkupa prema unaprijed dogovorenoj cijeni, a koštice se otkupljuju do veljače kako bi se proizvođačima pružila mogućnost iskorištavanja mesa bundeve. Bundeve prodaju varaždinskoj Prehrani s kojom je tvrtka lani sklopila ugovor. Sudeći prema dosad obavljenoj berbi urod je ove godine znatno podbacio i prema svemu sudeći prinos će biti 70 posto manji od očekivanog.

Prema riječima D. Tomašića urod je podbacio u cijeloj Hrvatskoj, a uzrok tome je zasad nepoznat i čeka se mišljenje struke koje neće popraviti slabe rezultate, ali će biti korisno za sljedeću godinu. Unatoč slabom urodu tvrtka i kooperanti pokrit će uloženo u ovogodišnju proizvodnju uz minimalnu zaradu. Tomašić vjeruje kako ovogodišnji neuspjeh neće od proizvodnje odvratiti niti jednog kooperanta i da će ih dogodine biti i više jer se osim financijske dobiti smanjuje broj neobrađenih i zapuštenih njiva. Tomašić će ove godine otkupljivati repu, a sljedeće godine planira otkup zelja. Za kooperante i ostale zainteresirane organizirat će razna stručna predavanja.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Radna akcija subotom 💪🏼🙌🏼 #udrugaplantaza

U petak, 8. 9. otvaramo vrata našeg novog prostora.

Vidimo se na 3. PLANTidi❕❕