Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ciklus kruženja vode
  • 30.03.2017. 16:30

Bečka revolucija kišnice - čista voda za sve!

Para koja nastaje hladi okolinu, što smanjuje pregrijavanje gradskog područja, kanalizacija je rasterećena, sistem osigurava efikasnu zaštitu od poplava, a biljke dobivaju čistu vodu nazad.

  • 4.205
  • 207
  • 0

Bečani su i inače ekološki osviješteni te nam iz tog grada dolaze brojne inovaciije. Jedan bečki model izazvao je posebno oduševljenje.

Kontaminirana voda naime teče u kanalizaciju, a čista ostaje u lokalnom ciklusu kruženja vode u prirodi. Projekt je već osvojio bečku inženjersku nagradu i bit će testiran tijekom ovog ljeta.

Kako izgleda tok kišnice?

Kišnica je tema brojnih projekata u Beču. Bečka kanalizacija ima problem opterećenja uslijed velike kiše.

"Zamislite slikovito kako izgleda tok kišnice", objašnjava Bernhard Engleder iz bečkog Magistrata, "imate ulicu sa voznim trakama, kanalizacijske šahtove, na granici zeleni pojas i korito-slivnik". "

Voda dospijeva u šahtove na krajevima ulice, odakle preko kanalizacije teče dalje. Upravo ovde slijedi inovacija. Do sada nije bilo moguće regulirati koliko vode ode u kanalizaciju.

Regulacija količine vode koja ode u kanalizaciju

"Mi ćemo na cijevi koja vodi u kanalizaciju postaviti jedan zatvarajući kapak. To je jedan pleh sa tri centimetra velikim otvorom kroz koji voda sa ulice teče. Tako će prolaziti mnogo manje vode.

Zimi ima manje kišnice i tada voda bez problema može proći kroz suženi otvor. Tijekom ljeta, pošto često ima velikih kiša, voda neće moći u cijelosti proći kroz mali postavljeni otvor. Prvi veliki vodeni val sa svom prljavštinom završit će u kanalizaciji."

Voda ide čista u podzemne vode

Kišnica koja poslije teče i koja je u velikoj mjeri čista vraća se iz šahta. Ovdje se uključuje korito-slivnik koji je smješten nešto ispod razine ulice. Jedan 30cm debeo sloj zemlje zadržavat će prljavštinu koja je još u vodi. Voda protječe kroz korito i dospijeva čista u podzemne vode, a jedan dio vode će ispariti. U svakom slučaju voda će tako ostati u prirodnom toku.

Smanjuje se pregrijavanje grada

Time je ostvareno nekoliko ciljeva. Para koja nastaje hladi okolinu, što smanjuje pregrijavanje gradskog područja, kanalizacija je rasterećena, sistem osigurava efikasnu zaštitu od poplava, a biljke dobivaju čistu vodu nazad.

Ovo postrojenje će tijekom ljeta biti testirano kao pilot-projekt u bečkom Aspernu u ulici Edith-Piaf. Ukoliko projekt bude uspješan primijenit će se i na druge dijelove Beča.


Tagovi

Kišnica Beč Kanalizacija Okoliš Energija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]