Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monsanto
  • 25.05.2016. 16:30

Bayerove milijarde nisu dovoljne za Monsanto

Monsanto odbio Bayerovu ponudu za preuzimanje vrijedno 62 milijarde dolara! Očekuju se daljnji pregovori.

Foto: Getty Images
  • 2.905
  • 146
  • 0

Američka kompanija Monsanto odbila je 62 milijarde dolara vrijednu ponudu za preuzimanje njemačkog Bayera jer je smatra nepotpunom i financijski nedovoljnom, no poručila je da je otvorena za daljnje pregovore.

"Trenutačna ponuda značajno podcjenjuje našu kompaniju i ne pruža jamstva da će biti uklonjeni potencijalni financijski i regulatorni rizici povezani s akvizicijom", poručio je u priopćenju za medije Hugh Grant, izvršni direktor Monsanta. No, prostor za daljnje pregovore i dalje je otvoren.

Kolika je cijena dionice Monsanta?

Iz Bayera poručuju da njihova ponuda za preuzimanje po cijeni dionice od 122 dolara predstavlja punu vrijednost za dioničare Monsanta, ali da su spremni ući u daljnje razgovore s Monsantom.

Odluka najvećeg svjetskog proizvođača sjemenja dodatno je pritisnula poslovanje njemačkog farmaceutskog diva, koji je pod pritiskom dijela dioničara koji već smatraju da je ponuda za preuzimanje po cijeni dionice od 122 dolara previsoka.

Cijena dionice Monsanta na Wall Streetu se kreće oko 109 dolara, znatno ispod cijene u Bayerovoj ponudi, što pokazuje, kažu analitičari, da ulagači nisu baš uvjereni da će se postići dogovor.

Bayer će postati vlasnik Monsanta?

"Vjerujemo da je malo vjerojatno da će se dogovor postići s cijenom od 122 dolara po dionici i smatramo da je 135 dolara vjerojatnija cijena", poručili su analitičari JPMorgana.

U Bayeru, poljoprivredni sektor trenutno čini oko 22% poslovanja te njemačke tvrtke. Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara, što znači da bi, ukoliko se preuzimanje ostvari, poljoprivreda mogla činiti oko 40% poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni proizvodi.

Zbog niskih cijena proizvoda, poljoprivrednici smanjuju narudžbe sjemenja i sličnih proizvoda, što je pojačalo pritisak na dobavljače poput Monsanta da također smanje cijene. Takva situacija na svjetskom tržištu potaknula je trend spajanja globalnih agrokemijskih kompanija pa su se nedavno udružili DuPont i Dow Chemical. Kineska kompanija China National Chemical Corp planira, pak, za 43 milijarde dolara kupiti švicarsku Syngentu.

Foto: Getty Images


Tagovi

Monsanto Bayer Preuzimanje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)