Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kazna za balegu
  • 03.08.2022. 15:00

Bavarski stočar kažnjen zbog balege na cesti - krave zaprljale put

Stanovnik se žalio da su krave iza sebe ostavile balegu na osnovu čega je pokrenut postupak. Tko je platio kaznu?

Foto: Depositphotos/nawin_nachiangmai (ilustracija)
  • 564
  • 178
  • 0

Veliko zanimanje medija i javnosti izazvao je slučaj bavarskog stočara Georga Schweigera koji je kažnjen zbog krava koje su zaprljale ulice u Pähu, piše Topagrar.

Jedan stanovnik se, naime, žalio da su iza sebe ostavile balegu na osnovu čega je vlasnik trebao platiti 128,50 eura. Od tog iznosa je 100 eura kazna, 25 eura proceduralna taksa i 3,50 eura poštanska taksa.

Sporna kravlja balega

Krave su s pašnjaka u svibnju tjerane na mužu kada je stanovnik primijetio balegu. Žalio se općini koja ima "Pravilnik o čistoći i čišćenju javnih puteva" i koja je pokrenula prekršajni postupak.

"Ako kažnjavanje zbog ovoga postane praksa, to će ugroziti egzistenciju poljoprivrednika", rekao je Schweiger.

Udruženja poljoprivrednika vide ovo kao veliku opasnost za druge stočare koji redovno prolaze kroz selo tjerajući stada krava jer im se imanja nalaze u središtu naselja. Ako se ovakva praksa nastavi to će značiti gašenje malih farmi, upozoravaju.

Ministar platio kaznu

Kaznu protiv farmera u sporu oko kravlje balege, u konačnici je platio bavarski ministar ekonomije Hubert Aiwanger. Objasnio je da se životinje ne mogu prevoziti helikopterom do pašnjaka i ne mogu nositi pelene.

Načelnik Werner Grünbauer je nekoliko puta pokušao izgladiti situaciju. No, kazna se morala platiti. I vijećnici vide opasnost u ovoj presudi, jer bi mogla motivirati druge stanovnike na slične akcije protiv drugih seoskih aktivnosti kao što su: kukurikanje pijetlova, glasanja životinja i kućnih ljubimaca ili zvonjave crkvenih zvona.


Tagovi

Kažnjen stočar Ministar Kravlja balega


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.