Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna zaštita
  • 12.07.2021. 07:30

Autonomnim robotom žele smanjiti upotrebu pesticida u uzgoju šećerne repe

Provode se prvi eksperimenti u kojima istraživači ispituju robot FD20 i novu aplikaciju za preciznu primjenu sredstava za zaštitu bilja u uzgoju šećerne repe.

Foto: Youtube/Print Screen
  • 168
  • 378
  • 0

Cilj poljoprivredne proizvodnje u budućnosti je smanjiti upotrebu pesticida na najmanju moguću mjeru i to korištenjem visoko automatiziranih robota. Odgovor na pitanje kako se šećerna repa može što efikasnije zaštititi, a da se kemijska sredstva ne moraju koristiti preko cijele površine, pokušava pronaći tvrtka Südzucker AG svojim testnim projektom u suradnji s poljoprivrednom tvrtkom Amazone i danskim proizvođačem poljskih robota FarmDroid.

Upotrebu kemijskih sredstava žele smanjiti koristeći sjetveni robot FD20 i posebnu metodu prskanja, navodi TopAgrar. Trenutno se prvi eksperimenti izvode na farmi u Kirschgartshausenu u blizini njemačkog grada Mannheima. Inače, ovaj se robot već koristi u ekološkoj proizvodnji šećerne repe, ali i drugih usjeva i to za sjetvu te mehaničku kontrolu korova. Naime, on precizno sije pomoću GPS sustava te bilježi točan položaj budućih biljaka i zatim se toga drži prilikom uklanjanja korova u redovima. 

No, teško je ukloniti sve neželjene biljke bez dodirivanja usjeva i upravo radi toga Amazone koristi podatke FarmDroida o njezinu položaju. Na toj je osnovi razvijen inovativan sustav prskanja koji omogućuje preciznu primjenu herbicida kako bi se smanjilo njihovo korištenje. Trenutno ga Südzucker testira na poljima, a voditelj istraživanja dr. Peter Risser rekao je da su prvi rezultati vrlo obećavajući i pokazuju potencijal smanjenja sredstava za zaštitu. Međutim, moraju pokazati može li takav način pratiti uobičajene tretmane.

"Uzgoj šećerne repe se suočava s velikim izazovima zbog ograničenja pesticida, širenja bolesti i štetnika", izjavio je Stefan Kiefer, voditelj odjela za inovacije u Amazoneu. Dodao je da žele poljoprivredu učiniti ekološki prihvatljivijom. "Stoga je FarmDroid bio idealan izbor kako bi svoju tehnologiju predstavili na terenu i učili jedni od drugih", zaključio je.

Izvršni direktor FarmDroida, Rene Jorgensen rekao je da njihov robot smanjuje troškove sjetve i brige o biljkama. "Bilo nam je važno izumiti održivu tj. dušično neutralnu alternativu komercijalnim strojevima", napomenuo je zaključivši da su to uspjeli sa FD20 koji je na solarni pogon, lagan te potpuno automatiziran.

Pogledajte kako to izgleda u polju:


Tagovi

FarmDroid Precizna primjena Pesticidi FD20 Uzgoj šećerne repe Robot


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]