Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Arif Sitnica
  • 29.07.2017. 16:30

Arif Sitnica: Ako znamo, poljoprivreda ima sladak okus

Vrhunske fotografije poljoprivredne tematike donijele su Arifu Sitnici nagradu za životno djelo - Zlatno pero Sabatine.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.919
  • 107
  • 0

U današnjim vremenima, još uvijek žive i rijetki primjerci samozatajnih ljudi velikih po svojoj ljudskoj dimenziji. 67-godišnji Arif Sitnica jedan je od njih.

“Premda sam po struci grafički dizajner, životne su me okolnosti spojile s objektivom. Kad sam ostao bez posla, pružili su mi ruku u Zadarskom listu zahvaljujući čemu sam zakoraknuo u memorijalni svijet. Krenuo sam s fotografiranjem novorođenih beba, a danas obilježavam brojne događaje iz područja poljoprivrede. Pitate li se koja je tajna uspjeha, ista je jednostavna. Radim s ljubavlju. Ako znamo, poljoprivreda ima sladak okus”, priča Arif.

U poljoprivredi ne postoji težak motiv

Sitnica smatra da godine nisu bitne da bi čovjek bio zadovoljan sam sa sobom, a sama mu je potvrda unutarnjeg zadovoljstva, dobra fotografija. Upravo stoga, svaki novi zadatak smatra novim izazovom, a Međunarodnu manifestaciju Zadružnog saveza Dalmacije, Sabatinu potvrdom talenta.

"Za vrijeme svakog odlaska na teren s novinarom, smišljam scenografiju prije nego što stisnem okidač na fotoaparatu. Svjestan sam da domaćin na selu ne zna pozirati jer se brine o gospodarstvu i blagu koje ima, zbog čega ga nastojim prikazati u pravom izdanju. Svaki zadatak na selu mi predstavlja veliki izazov, zbog čega smatram da u poljoprivredi ne postoji težak motiv. Upravo me volja i ljubav prema fotografiji vode ka postizanju znakovitih fotografija, u čemu me ne sputavaju ni višestruki pokušaji. Bitno je stvoriti sliku u glavi i raditi na njoj do ostvarenja", dodaje Arif Sitnica koji se profesionalnom fotografijom bavi sedam godina, a koji je, napretkom i sam iznenađen. Osobito je, stoga, zahvalan supruzi Mariji te sinovima Danijelu i Vedranu na potpori.

Životne su ga okolnosti spojile s objektivom pa je dobio nagradu za životno djelo

Uzevši sve to u obzir, odlučili smo o njemu razgovarati s gospodarstvenicom Verom Ražov, urednikom Zadarskog lista, Nedjeljkom Jusupom i predsjednikom Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, Želimirom Bašićem.

"Godinama poznajem gospodina Arifa. Spojile su nas iste manifestacije gdje je redovit. Pratim njegove slikovite priloge o poljoprivredi koje učestalo sprema. U komunikaciji je jako je drag i simpatičan. Bilo bi mi nezamislivo pojaviti se na nekoj manifestaciji gdje nije nazočan. Zadovoljna sam njegovim fotografijama koje su jako lijepe, a čemu je dokazi nagrada na prošlogodišnjoj Sabatini",, priča gospođa Ražov, supruga uzornog vinogradara Mileta.

Nakon što smo proveli razgovor s gospodarstvenicom Ražov, odlučili smo upitati gospodina Nedjeljka Jusupa o talentu reportera Zadarskog lista.

"Osim što njegovim venama teče novinarska krv, Arif Sitnica je i u fotografiji postigao visoku razinu profesionalnosti. Njegove fotografije imaju dušu jer on ima dobru ruku, dobro oko i dobru dušu. Iste su sugestibilne upravo zbog toga što slika srcem, a srce vidi najbolje", objašnjava Nedjeljko Jusup, urednik Zadarskog lista.

Veliki umjetnik i veliki čovjek

Nakon dojmljivih riječi urednika Jusupa, proveli smo razgovor i s predsjednikom Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, gospodinom Želimirom Bašićem koji je Arifa zapazio baš u vrijeme kada nitko drugi nije.

"Zapazio sam ga, a činjenica je da tada nitko drugi nije. Zapazio sam njegovo veliko srce, kako prema fotografiji, tako i prema ljudima.Bio je toliko tih i samozatajan, a obavljao je svoj posao. Primijetio sam da je s jedne strane veliki umjetnik, a s druge, veliki čovjek. Kad sam ga predložio za nagradu za njegovo životno djelo (Zlatno pero Sabatine), svi su bili iznenađeni, pa i on sam, no, pokazalo se da je nagrada otišla u prave ruke. Vjerno prikazuje Sabatinu s one druge strane, strane druženja, što Sabatina i je" , priča Želimir Bašić.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Arif Sitnica Nedjeljko Jusup Želimir Bašić Životno djelo Sabatina Nagrada Poljoprivredni motiv


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?