Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajmovi
  • 07.12.2020. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Apel Stožeru: Dopustite rad sajmova, ako mogu trgovački centri, možemo i mi

Apsurdno je da se poljoprivredni proizvodi ne mogu prodavati na sajmovima, a mogu na tržnicama i u dućanima, istaknuo je predsjednik Udruge hrvatskih sajmova Miroslav Filipčić.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 257
  • 254
  • 0

Predstavnici hrvatskih sajmova zatražili su u nedjelju da se omogući rad zatvorenih odlukom stožera civilne zaštite, ističući da je to djelatnost koja se odvija na velikim otvorenim površinama na kojima se poštuju sva pravila i gdje do sada nije zabilježena zaraza covidom. 

Predsjednik Udruge hrvatskih sajmova Miroslav Filipčić rekao je na konferenciji za novinare na zagrebačkom autosajmu na Jakuševcu, da su se svi našli u velikim problemima zbog zabrane rada.

U Hrvatskoj je po njegovim riječima između 450 i 500 sajmova koji zapošljavaju između dvije i tri tisuće ljudi i s kojima surađuje nekoliko desetaka tisuća tvrtki.

Trgovački centri otvoreni, sajmovi zatvoreni 

Predstavnicima nije jasno zašto ih je stožer zatvorio. a Filipčić kaže kako nema dokaza da se zaraza širila iz navedenih prostora te su, iako se radi o velikim prostorima zatvoreni, dok su istovremeno trgovački centri i tržnice ostali otvoreni, dodaje. 

Apsurdnim smatra to što se poljoprivredni proizvodi ne mogu prodavati na sajmovima, a mogu na tržnicama i u dućanima.

Kaže da su cijelo vrijeme pandemije prošli brojne kontrole civilne zaštite, u kojima, kako kaže, nije pronađen ni jedan primjer kršenja mjera. 

"Kontrolira se, poštuju se sve mjere, a zatvoreni smo", kaže Filipčić. Ne sumnja da će ih država obeštetiti za razdoblje dok ne rade, ali to po njemu nije rješenje. Naveo je i da su od prvog zatvaranja do aktualnog hrvatski sajmovi radili s trećinom kapaciteta, ali i s dvije trećine manje prihoda.  

"Dajte da radimo, ispoštovat ćemo sve obveze prema državi, ni od koga ništa nećemo tražiti, poštovat ćemo sve mjere koje je propisao stožer jer ih možemo poštovati, radimo na otvorenom i što se god zahtijeva radi zaštite zdravlje građana mi ćemo ispuniti", istaknuo je.

Ujedno se požalio da predstavnike nitko nije kontaktirao ni prilikom prvog niti drugog zatvaranja.    

Ogromni prostori mogu poštivati sve mjere 

Za glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Damira Zorića zatvaranje sajmova potpuno je nelogično, jer se radi o ogromnim prostorima na kojima se mogu poštovati sve mjere. 

Podsjetio je da se radi o mjestima ne kojima nerijetko najsiromašniji dio građana nešto zarade, no da su sada dovedeni do toga da ni to ne mogu. 

"Predstavnicima sajmova izražavam solidarnost, to je najmanje što u ovome trenutku mogu napraviti, a nadam se da ćemo javnim pojašnjenjem i prosvjedom protiv ovakvih jednostranih odluka bez dubljeg uvida u stvari, možda uspjeti to ne neki način i preokrenuti", rekao je Zorić. 

Naglasio je da će Hrvatska udruga poslodavaca idućih dana pokušati razgovarati s mjerodavnima kako bi se aktualne mjere prilagodile prilikama.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Sajmovi Zatvoreni sajmovi Covid-19 Stožer Miroslav Filipčić Damir Zorić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo Ankicu Ursić Molnar iz Zlatne grede, dobitnicu nagrade za najbolju #RuralFoto fotografiju u kategoriji #životinje. Mi nismo u kadar ulovili jelene, poput nje, ali tu su njezine ovce, konj Safir i njezina šarplaninka Krca. Usko... Više [+]