Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 10.09.2015. 13:15

Ante Pezo o novim natječajima iz Mjere 4!

Ante Pezo, ravnatelj APPRRR oglasio se u vezi teksta novinarke Božice Babić koja je otkrila problematiku raspisivanja novih natječaja iz Mjere 4 dok rezultati od već provedenih natječaja nisu ni objavljeni.

  • 1.058
  • 104
  • 0

"Agencija za plaćanja u poljoprivredi (APPRRR) još nije zaključila prvi natječaj za Mjeru 4 (dobila je 1.280 projekata uz zahtjev za 2,6 milijarde kuna potpore) ni objavila listu gospodarstava koja su dobila prolaznu ocjenu, a već je dodatno zapetljala situaciju oko povlačenja sredstava iz Europskog fonda za ruralni razvoj.

Na svom webu je 28. kolovoza pod nazivom "Drugi natječaj Mjera 4" objavila listu poljoprivrednih gospodarstava koja za EU potpore kandidiraju 14 projekata (dostavljenih Agenciji 25. i 26. kolovoza) iako je Ministarstvo poljoprivrede u lipnju tek načelno najavilo da je rujan planirani datum objave novog natječaja. Ovakav postupak izazvao je uzbunu među poljoprivrednicima. Naime, u kriterijima Agencije stoji da su kod odluke tko će dobiti potporu presudne i sekunde u dostavljanju zahtjeva".

Agencija objavila pozive, a natječaji još nisu raspisani!

Stoji to u tekstu objavljenom na portalu Poslovni.hr pod autorstvom poznate novinarke Božice Babić. U nastavku pročitajte i ostatak.

Novi natječaj nije potreban?

Na novoj listi među 14 kandidata ponovno su se, primjerice, našla i dva projekta tvrtke Aronija iz Bjelovara koja su u prvom natječaju među ukupno primljenim 1.851 zahtjevom imala redni broj 1701 i 1703. U Agenciji tvrde da ih pravilnik obvezuje na objavu zahtjeva najkasnije četiri dana od dana dostave, pa su, držeći se roka, a u svrhu transparentnosti postupka, zaprimljene pozive objavili bez obzira na to što novi natječaji još nisu raspisani, niti je najavljen točan datum.

U važećem zakonskom okviru, ističu, "ne postoji zapreka da se pozivi na prikupljanje ponuda objave prije raspisivanja samog natječaja za operacije iz Mjere 4." Članak (21./PrilogVI) na koji se Agencija poziva, najblaže rečeno dvojben je, tvrdi Babić. U njemu stoji da se "poziv za objavu ponuda dostavlja Agenciji e-poštom najmanje 14 dana prije podnošenja potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu, u suprotnom se taj trošak neće priznati". Iz tog je obrazloženja razvidno da novi natječaj nije potreban i da se zahtjevi tek tako mogu štancati na webu Agencije? A pravilnik, podsjećamo, određuje da kod izbora tko će dobiti novac iz EU presudne mogu biti i sekunde.

Na priču Božice Babić reagirao ravnatelj APPRRR

"Ljubazno molim sve poljoprivrednike koji čitaju tekstove "novinarke" Božice Babić, a koji žele svoj projekt kandidirati na neke od natječaja za sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, da radi vlastite informiranosti pročitaju sljedeći tekst", stoji u obraćanju javnosti ravnatelja Agencije za plaćanja, Ante Peze. Prenosimo i ostatak.

Kada je riječ o korištenju novca, Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj donio je hrvatskim poljoprivrednicima jednu vrlo važnu olakotnu okolnost. Naime, poljoprivrednici za kupnju neke robe ili usluge više ne moraju slati tri ponude različitih dobavljača, već Agenciji za plaćanja samo trebaju poslati opis onoga što žele kupiti (specifikaciju), kojega Agencija u obliku poziva potencijalnim dobavljačima za dostavom ponuda potom objavljuje na svojoj web stranici. Dobavljači zatim šalju cjenovne ponude, nakon čega poljoprivrednici odabiru za njih najpovoljniju ponudu.

Ponuda je sastavni dio zahtjeva za potporu

Ukoliko se odluče prijaviti na natječaj za sredstva iz navedenog fonda, odabrana je ponuda sastavni dio zahtjeva za potporu kojega poljoprivrednici šalju Agenciji za plaćanja. Ovaj je postupak vrlo jasno propisan Pravilnikom o provedbi Mjere 4 te Vodičem za korisnike.

Pošto je prvi natječaj za Mjeru 4 završio, a u planu je drugi, poljoprivrednici šalju svoje pozive za dostavom ponuda Agenciji za plaćanja kako bi se što bolje pripremili za raspisivanje drugog natječaja, odnosno odabrali najpovoljniju ponudu za ono što žele kupiti. Te je pozive Agencija dužna objaviti na svojoj web stranici u roku od 4 dana od zaprimanja.

Nema nikakve uzbune?

Od dana objave natječaja potencijalni korisnik mora poštovati samo jedan rok vezan za objavu poziva za ponudu, a to je da poziv pošalje najkasnije 14 dana prije podnošenja zahtjeva za potporu jer ponuditelji moraju imati vremena kako bi učinkovito pripremili i poslali svoju ponudu. Dakle, najkasnije 14 dana prije podnošenja zahtjeva, a nitko ne brani potencijalnim korisnicima da šalju pozive za dostavom ponuda mjesecima prije objave natječaja. Nema nikakve uzbune među poljoprivrednicima jer ih je do današnjeg dana svega 15 Agenciji poslalo pozive za dostavom ponuda.

Što se tiče presudnih sekundi koje određuju tko će dobiti novac iz EU, one se broje od trenutka kada je natječaj objavljen pa između dva jednako prihvatljiva zahtjeva za potporu prednost kod dodjele novca ima onaj koji je zaprimljen ranije.

Dakle, objava poziva na ponudu na web stranici nije prijava na natječaj! Pozivi za ponudu se mogu štancati na webu unedogled, pa je tako za prvi natječaj odštancano njih 1.851, dok zahtjev za potporu može biti samo jedan po korisniku. Čini se da je ipak nešto dobro u toj novinarskoj znatiželji.


Tagovi

Natječaj Ante Pezo APPRRR Berba grožđa Božica Babić Poslovni Mjera 4 Program ruralnog razvoja Projekti Lista gospodarstava Poziv Objava ponuda Cjenovne ponude Europski poljoprivredni fond Ruralni razvoj Potpore


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.