Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TranspiratiONal
  • 05.06.2021. 18:00

Alternativa plastičnoj malč foliji - nanosi se prskalicom i biorazgradiva je

Biorazgradiva polimerna membrana poljoprivrednicima može pomoći da poljoprivrednici proizvode više uz manji utrošak vode, hranjivih tvari i agrokemikalija.

Foto: Depositphotos/robert_g (ilustracija)
  • 638
  • 154
  • 0

Nova tehnologija, nazvana TranspiratiONal, ekološki je prihvatljiva alternativa za plastiku poput polietilena, koji se u poljoprivredi koristi kao plastična folija za malčiranje (na naslovnoj fotografiji, nap. ur.).

Razvila ju je australska istraživačka organizacija CSIRO pod vodstvom dr. Keith L. Bristowa. Riječ je o raspršivoj biorazgradivoj polimernoj membrani koja poljoprivrednicima može pomoći da proizvode više uz manji utrošak vode, hranjivih tvari i agrokemikalija, piše future farming.

Ovaj je istraživač na tu ideju došao jer je bio užasnut količinom plastične folije na poljima prilikom posjeta Kini. "Na nekim njivama je ona bila dominantnija od tla", upozorio je. Stoga je krenuo u stvaranje proizvoda koji bi ju mogao zamijeniti. Kreirao je biorazgradivu tekućinu koja se pomoću prskalice, bilo ručne ili strojne nanosi na tlo.

Nakon razvoja membranske tehnologije, CSIRO je proveo nekoliko eksperimenata i terenskih ispitivanja u Australiji. "Koristili smo poljoprivrednu opremu i dokazali da naša polimerna membrana može biti dostupna malim farmerima u zemljama u razvoju, ali i velikim gospodarstvima koja koriste noviju mehanizaciju", kaže dr. Bristow.

CSIRO je demonstrirao svoju tehnologiju na poljima dinja, rajčice, sirka i pamuka. Pokusi su potvrdili da ova inovacija povećava usvajanje vode za više od 30 posto i pomaže u sprječavanju rasta korova.

Može se aplicirati postojećom opremom (Foto: Printscreen/CSIRO)

"Imamo dokaze o konceptu, ali moramo dodatno prilagoditi polimerni sprej", napominje dr. Bristow rekavši da ga žele učiniti što trajnijim i isplativijim. Kao glavni problem vidi troškove izrade koji su viši od onih za uobičajenu foliju.

Brojne su prednosti

Kaže da su i farmeri kod kojih je proveden pokus zadovoljni ovakvom idejom i da se žele okrenuti alternativi. "Korištenjem raspršive biorazgradive membrane imaju manje obveza tijekom i nakon berbe", smatra on. Dodaje i da je s plastikom problem što ju poljoprivrednici pale ili nose na otpad.

Terenska ispitivanja pokazala su brojne prednosti polimerne membrane u odnosu na folije koje se trenutno koriste. Naime, ona je biorazgradiva, a većina plastičnih nije. Istovremeno, ovaj se inovativni proizvod može raspršivati uz pomoć postojeće mehanizacije.

Također, plastična može previše zagrijavati tlo za razliku od ovog načina. Pokusi su pokazali da je ona uzrokovala i oštećenja sadnica te odumiranje biljaka. Dok je upotreba polimerne membrane prouzročila minimalne štete na sadnicama i nije ih oštetila. Bristow i njegov tim pobrinuli su se da je ona sigurna za upotrebu. "Uzeli smo uzorke tla s polimerom i plodova koji su rasli na njemu, a rezultati su pokazali da nema ničega štetnog ili otrovnog", istaknuo je.

Ovaj stručnjak je trenutno u pregovorima s investitorima kako bi završio pripreme za predkomercijalna ispitivanja. Interesa među poljoprivrednicima ima, a kako kaže, kontaktiraju ga gotovo svaki dan.


Tagovi

CSIRO TranspiratiONal Keith L. Bristow Malč folija Alternativa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.