• Albanska poljoprivreda
  • 29.04.2018. 16:30

Albanija je europsko tajno blago, država poljoprivrednicima podigla 1.000 ha plastenika

Albansko ministarstvo poljoprivrede nedavno je pomoglo poljoprivrednicima podići 1.000 hektara plastenika, što je bio veliki poticaj za proizvodnju.

Foto: Pixabay/rauschenberger
  • 2.689
  • 280
  • 0

Albanska poljoprivreda u zadnjih je nekoliko godina doživjela ekstremni rast, osobito kada je riječ o plasteničkoj proizvodnji. Strani investitori i Vlada puno rade na tome da pomognu tu zemlju staviti na kartu proizvođača voća i povrća.

"Uz našu odličnu klimu, niske cijene i vrijedne radnike, Albanija je postala tajno blago Europe. Uvjeren sam da će doći vrijeme kada će svi znati za nas, ali u međuvremenu moramo surađivati ​​sa zapadnim zemljama kako bismo nastavili dobar tempo rasta", rekao je Edona Blakaj iz kompanije Connect Albania.

Albanija ima potencijal postati sljedeća Grčka ili Italija

Albansko ministarstvo poljoprivrede nedavno je pomoglo poljoprivrednicima podići 1.000 hektara plastenika, što je bio veliki poticaj za proizvodnju. To je omogućilo zemlji da tijekom cijele godine u plastenicima proizvode krastavace, tikvice, papriku, brokulu, karfiol, kaki i rajčicu, uz proizvodnju kupusa, divljih i kultiviranih borovnica, malina, kestena, pinjola i tartufa na otvorenom. Što se sezonskih proizvoda tiče, upravo počinje sezona lubenica, piše Freshplaza.  

Poljoprivrednicima pomogao rad u Grčkoj

"Albanske jagode su prve klase, a većina albanskih uzgajivača u prošlosti je radila u Grčkoj, što im je pomoglo steći znanje o proizvodnji prije nego su se i sami počeli time baviti. Imamo klimu, dobru zemlju koji zajedno s inteligentnim i poštenim poslovnim ljudima čine dobar potencijal da postanemo sljedeća Italija u smislu proizvodnje. No, zasada je potrebno prevladati politička previranja kako bi narod stekao uvjerenje da su dovoljno dobri i za tržišta izvan Albanije", priča Edona. 

"Uz isporuku susjednim zemljama, veliki interes za naše proizvode pokazuje Italija, koja je počela uvoziti naše proizvode. Sljedeći korak je pomoći jačanju albanskog gospodarstva i to povezivanjem proizvođača s nizozemskim partnerima i šire", zaključio je Edona. 


Tagovi

Albanija Albanska poljoprivreda Plastenička proizvodnja Poticaj


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.