Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevare poljoprivrednika
  • 17.06.2015. 10:20

Alarmantna praksa torbarenja OPG-a!

OPG-ovac se pozove na sastanak, uvjeri ga se kako treba imati vlastiti novac za započeti projekt ako želi dobiti bespovratno 15.000 eura. Ako nema novac ponudi mu se bankarski nenamjenski kredit. Radi se u najmanju ruku o nepoštenoj praksi, možda i o kršenju zakona

Foto: depositphotos.com/vedagonzalez
  • 1.410
  • 271
  • 0

Predstavnici pojedinih financijskih agencija ovih dana OPG-ovcima sa zadarskog područja nude bankarske kredite uz objašnjenje kako moraju imati vlastiti novac da dođu do 15.000 eura bespovratnih sredstava koja im stoje na raspolaganju kroz natječaj za podmjeru 6.3. Programa ruralnog razvoja.

Praksa je slijedeća. OPG-ovac se pozove na sastanak, uvjeri ga se kako treba imati vlastiti novac za započeti projekt, ako želi dobiti bespovratna sredstva, a ako nema novac ponudi mu se nenamjenski bankarski kredit. Radi se u najmanju ruku o nepoštenoj praksi, možda i o kršenju zakona, jer OPG-ovci prema važećim pravilnicima nisu obavezni imati novac za predfinanciranje projekta koji prijavljuju.

EU daje novac avansno

"Došao sam u financijsku posredničku agenciju. Tamošnji službenik mi je pričao o podmjeri 6.3., mogućnosti da mi EU da 15.000 eura bespovratno. Moja obaveza jest da napravim poslovni plan, počnem s projektom, prijavim ga i čekam odluku je li on prihvaćen ili nije. Dodao je kako se većina projekata prihvati. Objasnio mi je kako moram imati vlastitog novca za započeti projekt, a ako nemam onda kod njih mogu riješiti kredit od neke banke s kojom oni surađuju. U tom slučaju oni će mi besplatno napraviti poslovni plan", ispričao nam je jedan OPG-ovac svoje iskustvo.

Cijela situacija zvoni na uzbunu. Istina je u potpunosti suprotna. OPG-ovci koji se javljaju na natječaj za podmjeru 6.3 ne trebaju imati vlastita sredstva za započinjanje projekta. Dovoljno je napisati projekt koji je maksimalno pojednostavljen, prijaviti ga i čekati odluku. Ako projekt prođe, novac se isplaćuje u dvije rate u razdoblju od najviše tri godine. Isplata prve rate u iznosu od 50% dolazi nakon odluke o dodjeli potpore, a drugih 50% nakon provedenih aktivnosti u poslovnom planu. Dakle, nakon odobrenja projekta OPG-ovci praktično dobivaju pola sredstava avansno, prije nego što započnu s njegovim provođenjem. Nastalu situaciju komentirali su u Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije koji najviše surađuju s poljoprivrednicima na natječajima za program ruralnog razvoja.

Po informacije u APPRRR

"Prema pravilniku, nakon pozitivnog rješenja, OPG može odmah tražiti 50% isplate. To govori da u startu ne treba imati 100% vrijednosti predfinanciranja vlastitih sredstava. Mi savjetujemo sve OPG-ovce da prvo pričekaju odluku je li njihov projekt prošao ili ne te da tek po pozoitivnoj odluci krenu dalje", kaže Nino Sorić iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije.

Nedavno je tajnik Udruge hrvatskih OPG-a Život Miroslav Kovač kazao kako je provođenje operativnih programa rezultirao kreditnim opterećenjem dijela poljoprivrednika. Zbog toga sada treba biti posebno oprezan kako program ruralnog razvoja, putem prevare, ne bi doveo do novog nepotrebno zaduženja hrvatskog seljaka. Zbog toga je preporuka sve informacije vezano uz javljanje na natječaje programa ruralnog razvoja provjeriti u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi.

Foto: depositphotos.com/vedagonzalez


Tagovi

Torbarenje Nenamjenski kredit Podmjera 6.3. Program ruralnog razvoja Kreditno opterećenje Predfinanciranje Prijevara OPG Nino Sorić Poslovni plan Dodjela potpore Miroslav Kovač Posrednička agencija


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer