Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 09.04.2009.

Ako je virus iz Hrvatske, svi se konji moraju cijepiti

Utvrđen uzrok uginuća 16 ždrebadi na lipičkoj ergeli - Herpes HV-1

  • 1.132
  • 55
  • 0

Virus herpes HV-1 uzrok je tome da je proteklih mjeseci na lipičkoj Ergeli oždrijebljeno mrtvo ili je naknadno uginulo čak 16 ždrebadi, kazao je danas Krešimir Kuterovac, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog centra za konjogojstvo - Državne ergele Lipik. Uzrok oboljenja bređih kobila na ergeli utvrdio je analizom uginule ždrebadi Hrvatski veterinarski institut.

- Stoga su različite priče koje su se u javnosti pojavile vezano uz mogući uzrok uginuća neutemeljene - naglasio je Kuterovac.

Imali stručnu skrb

Nakon povrata konja iz Srbije, o njima su skrbili stručnjaci Veterinarskog fakulteta Zagreb i Veterinarske stanice Pakrac. Konji su cijepljeni protiv svih bolesti za koje je to zakonom predviđeno, a za cijepljenje i druge veterinarske usluge prošle je godine osigurano 25.000 eura.

- No, protiv virusa herpes bređe kobile nisu bile cijepljene jer on nije bio prisutan među konjskom populacijom. Virus je sada prvi put utvrđen u Hrvatskoj - rekao je Mato Čačić, ravnatelj HCK-a.

Pregled iza blagdana

Je li virus došao s konjima iz Srbije ili je u Hrvatsku stigao na neki drugi način Institut tek treba utvrditi. Ako je izvor bolesti u Hrvatskoj, dodao je Čačić, cijela konjogojska populacija će se morati cijepiti. Lipički konji, pak, i dalje će biti pod paskom stručnjaka Veterinarskog fakulteta, pa će odmah iza blagdana dr. Nikica Prvanović, koja je i dosad skrbila o konjima, doći u Lipik i pregledati kobile. Na ergeli je trenutačno sedmero žive ždrebadi, a još se šest kobila treba oždrijebiti.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonska domaća kobasica dobila oznaku zaštićenosti