Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voda
  • 01.06.2021. 16:30

Akcijski program zaštite voda: Pravila primjene gnojiva i kada je te gdje zabranjena

U javnom je savjetovanju Prijedlog pravilnika o sadržaju Akcijskog programa zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla.

Foto: Depositphotos/alho007
  • 1.181
  • 404
  • 0

Prijedlog pravilnika o sadržaju Akcijskog programa zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla, u javnom je savjetovanju. 

Cilj ovoga Programa, navode iz Ministarstva poljoprivrede, je zaštita voda od onečišćenja radi postizanja dobrog stanja vodnih tijela površinskih i podzemnih voda i sprečavanja pogoršanja već dostignutog stanja u pogledu onečišćenja navedenim nitratima.

Između ostalog, u Programu stoji da se gnojiva s dušikom unose u tlo u vrijeme pogodno za agrotehničke zahvate, osim u slučajevima kada je to ovim Programom zabranjeno. Na poplavljenim područjima unosi se u tlo po završetku razdoblja poplave. Strojevi za njegovu primjenu moraju ispunjavati sve tehničke zahtjeve kako bi se osigurala kontrolirana i pravilna primjena gnojiva te mogućnost ravnomjerne raspodjele, sa što manjim gubicima.

Kod primjene mineralnih gnojiva mora se osigurati da nema preklapanja prohoda rasipača/raspodjeljivača, odnosno stvaranja dvostrukih prohoda ili praznih mjesta na poljoprivrednoj površini.

U područjima zona sanitarne zaštite izvorišta vode za piće zabrana primjene gnojiva s dušikom i fosforom provodi se sukladno odredbama posebnog propisa kojim se određuju uvjeti za utvrđivanje zona sanitarne zaštite izvorišta. U područjima zona sanitarne zaštite izvorišta gdje nije zabranjena primjena gnojiva s dušikom i fosforom provode se mjere i uvjeti propisani ovim Programom.

Također, u tijeku jedne kalendarske godine poljoprivredno gospodarstvo može gnojiti poljoprivredne površine stajskim gnojem do granične vrijednosti primjene dušika od 170 kg/ha dušika (N).

Primjena stajskog gnoja provodi se na način da se gubici dušika smanje na najmanju moguću mjeru. 

U cilju smanjivanja gubitaka gnojidba stajskim gnojem provodi se na način da se spriječi hlapljenje amonijaka, pri čemu treba voditi računa o stadiju vegetacije, vremenskim razmacima primjene, temperaturi i vlažnosti zraka te osunčanosti. Na nezasijanim površinama potrebno je stajski gnoj što prije unijeti u tlo, jednakomjerno ga rasporediti po površini tla, a gnojovku prije gnojenja treba promiješati.

U cilju smanjivanja gubitaka dušika ispiranjem i isparavanjem zabranjuje se:

  • gnojenje gnojnicom i gnojovkom na svim poljoprivrednim površinama bez obzira na pokrov u razdoblju od 15. prosinca do 15. ožujka;
  • gnojenje gnojnicom i gnojovkom raspodjelom po površini bez unošenja u tlo na svim poljoprivrednim površinama u razdoblju od 1. svibnja do 1. rujna.

Zabranjena je primjena gnojiva: na tlu zasićenom vodom, na tlu prekrivenom snježnim prekrivačem, na zamrznutom i poplavljenom tlu, na nepoljoprivrednim zemljištima, na 20 m udaljenosti od vanjskog ruba korita jezera ili druge stajaće vode, na 3 m udaljenosti od vanjskog ruba korita vodotoka širine korita 5 metara ili više, na nagnutim terenima uz vodotokove, s nagibom većim od 10% na udaljenosti manjoj od 10 m od vanjskog ruba korita vodotoka, pomiješanog s otpadnim muljem te podrijetlom s poljoprivrednih gospodarstava na kojima su utvrđene bolesti s uzročnicima otpornim na uvjete u gnojišnoj jami.

Program možete pročitati ovdje

Savjetovanje je otvoreno do: 16. lipnja 2021.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zaštita voda Akcijski program Gnojidba Nitrati Pravila Zabrana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).