Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voda
  • 01.06.2021. 16:30

Akcijski program zaštite voda: Pravila primjene gnojiva i kada je te gdje zabranjena

U javnom je savjetovanju Prijedlog pravilnika o sadržaju Akcijskog programa zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla.

Foto: Depositphotos/alho007
  • 1.179
  • 404
  • 0

Prijedlog pravilnika o sadržaju Akcijskog programa zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla, u javnom je savjetovanju. 

Cilj ovoga Programa, navode iz Ministarstva poljoprivrede, je zaštita voda od onečišćenja radi postizanja dobrog stanja vodnih tijela površinskih i podzemnih voda i sprečavanja pogoršanja već dostignutog stanja u pogledu onečišćenja navedenim nitratima.

Između ostalog, u Programu stoji da se gnojiva s dušikom unose u tlo u vrijeme pogodno za agrotehničke zahvate, osim u slučajevima kada je to ovim Programom zabranjeno. Na poplavljenim područjima unosi se u tlo po završetku razdoblja poplave. Strojevi za njegovu primjenu moraju ispunjavati sve tehničke zahtjeve kako bi se osigurala kontrolirana i pravilna primjena gnojiva te mogućnost ravnomjerne raspodjele, sa što manjim gubicima.

Kod primjene mineralnih gnojiva mora se osigurati da nema preklapanja prohoda rasipača/raspodjeljivača, odnosno stvaranja dvostrukih prohoda ili praznih mjesta na poljoprivrednoj površini.

U područjima zona sanitarne zaštite izvorišta vode za piće zabrana primjene gnojiva s dušikom i fosforom provodi se sukladno odredbama posebnog propisa kojim se određuju uvjeti za utvrđivanje zona sanitarne zaštite izvorišta. U područjima zona sanitarne zaštite izvorišta gdje nije zabranjena primjena gnojiva s dušikom i fosforom provode se mjere i uvjeti propisani ovim Programom.

Također, u tijeku jedne kalendarske godine poljoprivredno gospodarstvo može gnojiti poljoprivredne površine stajskim gnojem do granične vrijednosti primjene dušika od 170 kg/ha dušika (N).

Primjena stajskog gnoja provodi se na način da se gubici dušika smanje na najmanju moguću mjeru. 

U cilju smanjivanja gubitaka gnojidba stajskim gnojem provodi se na način da se spriječi hlapljenje amonijaka, pri čemu treba voditi računa o stadiju vegetacije, vremenskim razmacima primjene, temperaturi i vlažnosti zraka te osunčanosti. Na nezasijanim površinama potrebno je stajski gnoj što prije unijeti u tlo, jednakomjerno ga rasporediti po površini tla, a gnojovku prije gnojenja treba promiješati.

U cilju smanjivanja gubitaka dušika ispiranjem i isparavanjem zabranjuje se:

  • gnojenje gnojnicom i gnojovkom na svim poljoprivrednim površinama bez obzira na pokrov u razdoblju od 15. prosinca do 15. ožujka;
  • gnojenje gnojnicom i gnojovkom raspodjelom po površini bez unošenja u tlo na svim poljoprivrednim površinama u razdoblju od 1. svibnja do 1. rujna.

Zabranjena je primjena gnojiva: na tlu zasićenom vodom, na tlu prekrivenom snježnim prekrivačem, na zamrznutom i poplavljenom tlu, na nepoljoprivrednim zemljištima, na 20 m udaljenosti od vanjskog ruba korita jezera ili druge stajaće vode, na 3 m udaljenosti od vanjskog ruba korita vodotoka širine korita 5 metara ili više, na nagnutim terenima uz vodotokove, s nagibom većim od 10% na udaljenosti manjoj od 10 m od vanjskog ruba korita vodotoka, pomiješanog s otpadnim muljem te podrijetlom s poljoprivrednih gospodarstava na kojima su utvrđene bolesti s uzročnicima otpornim na uvjete u gnojišnoj jami.

Program možete pročitati ovdje

Savjetovanje je otvoreno do: 16. lipnja 2021.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zaštita voda Akcijski program Gnojidba Nitrati Pravila Zabrana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]