Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o sjemenu
  • 16.02.2021. 15:10
  • Grad Zagreb, Zagreb

Agronomski fakultet predložio dopunu Zakona o sjemenu

S fakulteta su naglasili kako se dopune odnose na očuvanje sjemena brojnih poljoprivrednih vrsta koje se oduvijek uzgajaju u okviru domaćinstava i OPG-ova.

Foto: Lucija Bencarić
  • 485
  • 580
  • 0

Iako podupiru Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja Agronomskom fakultetu u Zagrebu sporan je članak 16. te traže da se definiraju izuzeća od propisa. 

Slijedom toga, predlažu da proizvođači upisani u Upisnik poljoprivrednika mogu osim kategorija navedenih u članku 13. proizvoditi za svoje potrebe na vlastitom gospodarstvu sjeme s poljoprivrednog gospodarstva od certificirane sorte upisane u Zajednički katalog sorata Europske unije". 

Očuvanje dugogodišnjeg sjemena 

Nadalje, navode kako sjeme s poljoprivrednog gospodarstva biljne vrste koje je u sustavu certifikacije mora biti dorađeno u skladu s člankom 17. "Izuzeće od dorade iz stavka 2. ovoga članka, ovisno o veličini obradive površine na gospodarstvu upisanoj u ARKOD sukladno posebnom propisu kojim se uređuje vođenje evidencije uporabe poljoprivrednog zemljišta i količine korištenog sjemena propisuje ministar pravilnikom“, sugeriraju. 

Također, ističu kako se odredbe ne bi trebale odnositi na poljoprivredne biljne vrste upisane u Sortnu listu Republike Hrvatske kao "čuvane sorte“ ili "sorte razvijene za uzgoj pri određenim uvjetima“, one upisane na drugim sortnim listama iz članka 53. stavka 4., poljoprivredne proizvođače upisane u Upisnik subjekta u ekološkoj poljoprivredi te na lokalne populacije i sorte koje nisu upisane na sortnim listama i nisu zaštićene oplemenjivačkim pravima. 

S fakulteta su naglasili kako dopune ne utječu na osnovnu intenciju zakona da bolje regulira proizvodnju kvalitetnog i zdravstveno ispravnog sjemena već se odnose na očuvanje sjemena brojnih poljoprivrednih vrsta koje se oduvijek uzgajaju u okviru domaćinstava i OPG-ova.

Predstavljaju buduće oplemenjivanje bilja

"Ove populacije i tradicijske nisu upisane na sortne liste, niti je realno da ih proizvođači bez stručnog obrazovanja mogu uključiti u njih, a što nije ni potrebno“, stoji u dopisu dekana fakulteta prof.dr.sc. Zorana Grgića

Dodao je da materijali s obzirom na obim i karakter proizvodnje ne predstavljaju rizik zbog kojeg je donesen članak 16. nego predstavljaju veliki in situ bazen genetske varijabilnosti koja prema Zelenom planu EU predstavlja osnovu za prilagodbu na klimatske promjene i buduće oplemenjivanje bilja.  

Zakon o sjemenu ide u drugo čitanje, izuzeća za male proizvođače bit će jasnije propisana

Očekivanja je kako će novi Zakon nakon predložene dopune, omogućiti svim proizvođačima dostupnost zdravstveno ispravnog i kvalitetnog sjemena i sadnog materijala te pridonijeti očuvanju genetskog potencijala i biološke raznolikosti. 

"Kvalitetno sjeme je osnovni preduvjet za visoke i stabilne prinose, a proizvođačima certificirano jamči sortnu pripadnost i kakvoću koja omogućuje razliku između dohotka i gubitka u proizvodnji“, zaključuje dekan. 


Tagovi

Zakon o sjemenu Agronomski fakultet Članak 16. Dopune Tradicijske sorte Dekan Zoran Grgić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!