Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fortenova
  • 13.10.2022. 15:15
  • Grad Zagreb, Zagreb

Agrokor izbrisan iz sudskog registra, završen je postupak izvanredne uprave

Još tijekom postupka izvanredne uprave dugovi 2.400 mikro i malih dobavljača plaćeni su u potpunosti, dok su ostali vjerovnici namireni u prosjeku 60 posto, objavila je Fortenova grupa.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
  • 225
  • 28
  • 0

Prema objavljenom pravomoćnom rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu, završen je postupak izvanredne uprave u Agrokoru, a Agrokor d.d. je izbrisan iz Sudskog registra, objavila je Fortenova grupa. 

"Time je uspješno okončan jedan od najvećih svjetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, koji je kao takav i međunarodno prepoznat, a sam postupak je dobio pravni legitimitet u Europskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Švicarskoj", stoji u objavi kojom podsjećaju da je Trgovački sud rješenjem od 19. srpnja 2022. utvrdio da se pravovaljanim pripajanjem 46 neodrživih društava dužniku Agrokor d.d. kao preuzimatelju, nagodba vjerovnika smatra provedenom, a nad dužnikom završava postupak izvanredne uprave.

Podsjećaju i da je tijekom postupka izvanredne uprave prezadužena tvrtka, iako u bankrotu, nastavila s poslovanjem, a u procesu su očuvane sve operacije i puna zaposlenost.

"Sustav je u tom trenutku na području jugoistočne Europe zapošljavao više od 50.000 ljudi i njegova bi propast, zbog utjecaja na tisuće povezanih kompanija, uzrokovala ozbiljne negativne posljedice u gospodarstvima Hrvatske i svih zemalja regije", navode dalje dodajući da je postupak izvanredne uprave započeo 10. travnja 2017. godine, a njime bilo obuhvaćeno 77 Agrokorovih kompanija.

"Ukupan dug kompanije je u tom trenutku iznosio 56 milijardi kuna, omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30 puta, a na računima kompanija je bilo svega šest kuna", kažu. 

Naglašavaju da su u samo godinu dana izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegov tim normalizirali poslovanje te završili pregovore o nagodbi vjerovnika. Najvažniji njihov rezultat, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, kažu bila je činjenica da su još tijekom postupka dugovi 2.400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, dok su ostali vjerovnici namireni u prosjeku 60 posto.

Pritom su sva plaćanja dobavljača i ukupan trošak stabiliziranja urušenog poslovanja podmireni iz poslovanja i imovine kompanije, bez trošenja novca poreznih obveznika. 

"S pravom možemo biti ponosni na zaključenje jednog od najvažnijih gospodarskih procesa ikada vođenih u Hrvatskoj, s utjecajem na cijelu regiju", rekao je član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fabris Peruško kojemu s prestankom postojanja Agrokora, prestaju i ovlasti izvanrednog povjerenika. 

Iz Fortenove poručuju i da je postupak izvanredne uprave dobio i međunarodnu pravnu zaštitu, a međunarodna financijska struka ga je nagradom TMA proglasila jednim od najboljih procesa restrukturiranja u svijetu 2018. godine.


Tagovi

Fortenova Agrokor Izvanredna uprava Fabris Peruško


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer