Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove ideje u poljoprivredi
  • 18.04.2017. 10:30

Agro peleti su velika šansa za poljoprivrednike

Sve je veći interes za proizvodnju peleta od biljnih ostataka.

  • 10.705
  • 523
  • 0

Ono što mnoge zanima je kako zaokružiti proizvodne cikluse u poljoprivrednoj proizvodnji? Jedno od rješenja je proizvodnja energenata iz biljnog otpada.

Darko Grivičić koji se bavi ovim poslom govorio je o proizvodnji peleta na sastanku proizvođača i razvojnih agencija organiziranog od strane Hrvatske poljoprivredne komore.

Dva kilograma peleta zamjenjuje litru nafte, a CO2 se sagorijevanjem ispušta u zrak i tada ga uzimaju biljke u novom ciklusu. Za razliku od nafte, agro peleti su puno održiviji izvor energije. Bitno je istaknuti da je prvo postrojenje za proizvodnju peleta na ovim prostorima organizirano po uzoru na druge europske zemlje, što potvrđuje i sam Grivičić. Dobar recept treba kaže, samo dobro prepisati.

Napominje i da se agro peleti bitno razlikuju od drvenih peleta te da ne mogu sagorjeti u svim pećima. U sebi imaju silikata koji se zadržavaju u pepelu. "Od najboljeg drvenog peleta agro pelet je lošiji samo 5-10%, a od 90% smeća koji je bilo prodavano ove godine, agro pelet je 20% bolji. Energetski su dakle tu negdje.

U Hrvatskoj nemamo neke posebno proizvođače peći koje bi mogle sagorijevati agro pelete. Polako se to probija na tržište i u Italiji."

Grivičić je puno naučio u Češkoj koja u svakom manjem gradu ima kooperaciju koja od poljoprivrednika otkupljuje otpadni materijal za proizvodnju agro peleta. Dohodak se na ovaj način može podići po hektaru, ovisno o tome što se uzgaja, za jedan dobar iznos, kaže Grivičić pa čak i za pšenicu od koje ostaje slama - odnosno energija.


Tagovi

Agro pelet Darko Grivičić Slamaslama Okoliš Energija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.