Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni prosvjedi
  • 17.03.2014. 16:00

Agrar na rubu novih prosvjeda mljekara?

Govori se kako će hrvatski poljoprivrednici slijediti bosanski scenarij i uslijed nezadovoljstva izaći na ulice

Foto: depositphtos, Witoldkr
  • 794
  • 169
  • 0

Dvije godine nakon velikih prosvjeda mljekara, po mnogima jednima od najozbiljnijih na poljoprivrednoj sceni u Hrvata, proizvođači su danas nezadovoljniji nego ikada. Proizvodnja im i dalje nezaustavljivo propada, a neodrživo stanje na terenu nedavno ih je ponukalo i na otvaranje teme o ponovnim prosvjedima.

Šuška se kako na prosvjede poziva predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac. Priznaje Pokrovac za Glas Slavonije kako svoj posljednji pokušaj povika pokreće u svijetlu događaja u susjednoj BiH.

Podsjetimo, poljoprivrednici iz BiH početkom veljače započeli su sa prosvjedima, blokadom graničnog prijelaza Županja-Orašje, a kako naglašavaju, blokirali su ga zbog neisplate poticaja za 2012. i 2013. godinu. Za protekle dvije godine, nisu im, prema dogovoru, do 31. siječnja ove godine, isplaćeni poticaji u iznosu većem od četiri i pol milijuna konvertibilnih maraka. Kako ističu, u tijeku je proljetna sjetva koju nisu u mogućnosti nastaviti budući da zbog neisplaćenih poticaja, nemaju sredstava za sjeme i drugi repromaterijal.

Situacija u hrvatskom agraru je katastrofalna

Vezano za situaciju u hrvatskom agraru, Pokrovac ističe kako je stanje u domaćoj proizvodnji došlo do samog dna te da je zrelo za bosanski scenarij, ali da je vrijeme blokada prometnica iza njih i da bi trebalo, kao u BiH, izaći na ulice i tražiti odgovornost za katastrofalno stanje koje ih je snašlo.

Ne može se Pokrovac pomiriti sa činjenicom da se poljoprivredi, koja godišnje u Državni proračun donese sedam do osam milijardi kuna, iz proračuna oduzima više od dvije milijarde, što predstavlja jedan godišnji iznos proračunskih sredstava za poljoprivredu. Žali se kako hrvatska Vlada svom vlasitom narodu ne da disati.

Pokrovac je, kao i uvijek, spreman na prosvjede, dok dio poljoprivrednih udruga, i nakon dvije godine teške situacije, ne odustaje od napora da pravnim putem dobiju bitku za mlijeko, otkupne cijene i transparentnost otkupljivača u obračunu njegove kvalitete.

Foto: depositphtos, Witoldkr1


Tagovi

Poljoprivredni prosvjedi BiH Mlijeko Otkupne cijene Mljekari Tomislav Pokrovac Županja Orašje Neisplata poticaja


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]