Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AZTN
  • 10.11.2021. 08:35

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula postupak protiv Hrvatskih šuma

Cilj je utvrditi jesu li Hrvatske šume primjenjivale nejasne, netransparentne i nejednake uvjete prema poduzetnicima prilikom dodjele kvota drvnih sortimenata na javnim pozivima, navodi Agencija.

Foto: Depositphotos/grzymk
  • 887
  • 293
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak protiv poduzetnika Hrvatske šume d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja zlouporabom vladajućeg položaja na mjerodavnom tržištu distribucije drvnih sortimenata, u smislu članka 13. Zakona o zaštititi tržišnog natjecanja (Narodne novine, br. 79/09., 80/13. i 41/21). 

Postupak je pokrenut 7. listopada po službenoj dužnosti, a kako navode, Hrvatske šume se nalaze u posebnom položaju kao javni šumoposjednik šuma u vlasništvu Republike Hrvatske te ujedno predstavljaju primarni izvor nabave drvnih sortimenata koji su neophodni poduzetnicima koji proizvode finalne proizvode od drva, pri čemu HŠ drvne sortimente primarno prodaju putem javnog poziva.

"Bilo kakvo netransparentno provođenje javnog poziva, a koje bi diskriminiralo neke od poduzetnika na način da ih se neopravdano isključi s javnog poziva ili da im se dodijele manje kvote od pripadajućih, može dovesti navedene poduzetnike u nepovoljniji položaj na silaznom tržištu finalnih proizvoda od drva, ugroziti njihovo poslovanje ili ih čak isključiti s navedenog tržišta", stoji u objavi.

Stoga je, kažu, cilj predmetnog postupka utvrditi jesu li Hrvatske šume primjenjivale nejasne, netransparentne i nejednake uvjete prema poduzetnicima koji su konkurenti, prilikom dodjele kvota drvnih sortimenata na javnim pozivima za sklapanje okvirnih i godišnjih ugovora i time počinile zlouporabu vladajućeg položaja u smislu članka 13. ZZTN-a.

Samo pokretanje postupka ničim ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku, zaključuje se u objavi.

Podsjećamo, AZTN je nedavno kaznio tvrtku Spar Hrvatska s 1,3 milijuna kuna. 


Tagovi

AZTN ZNTP Kazna Hrvatske šume Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).