Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preuzimanje
  • 01.06.2015. 12:40

Adris prodao TDR za pola milijarde eura!

Novi je vlasnik TDR-a multinacionalna kompanija British American Tobacco

Foto: liderpres.hr
  • 858
  • 123
  • 0

Tvornica duhana Rovinj (TDR) i službeno je prodana multinacionalnoj kompaniji British American Tobacco (BAT) za pola milijarde eura, izvijestio je TDR predstavnike medija. Ugovor je potpisan u subotu, 30. svibnja u Londonu, a potpisali su ga Mato Zadro, predsjednik Uprave Adris grupe i predstavnici kompanije British American Tobacco.

Iz Adrisa su priopćili da je nakon odbitka obveza TDR-a vrijednost transakcije iznosila 505 milijuna eura, a radilo se o višemjesečnim pregovorima, gdje je u igri bilo nekoliko respektabilnih svjetskih kompanija, kao što je Japan Tobacco International, Philip Morris, Imperial Tobacco, kao i China National Tobacco.

Upitan nastavak proizvodnje u Kanfanaru?

BAT je prošle godine ostvario prihod od 140 milijardi kuna,
što je više od RH proračuna.

Stratešku odluku o prodaji TDR-a Uprava Adrisa donijela je prošle godine. Ante Vlahović, predsjednik Uprave te vodeći dioničar na posljednjoj skupštini simbolično nije htio glasati po tom pitanju, smatrajući odluku vrlo emotivnom, ali logičnom zbog pada pokazatelja TDR-a. Podsjetimo, Adris grupa u svibnju 2007. godine otvorila je u Kanfanaru novu tvornicu TDR-a vrijednu 123 milijuna eura.

Kao što je i prethodno predviđano, prema ugovoru, novi se vlasnik obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

Otvorenje nove tvornice TDR-a u Kanfanaru 2007. godine

"Zadovoljni smo postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite naših radnika. No, smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas, važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana", izjavio je Mato Zadro, predsjednik uprave TDR-a.

Istarska duhanska povijest

Rovinjska duhanska priča započela je davne 1872. godine. Unatoč promjenama država i državnih ustroja, kao i vlasničkih struktura, poduzeće djeluje s više od 140 godina tradicije. TDR vodeći je proizvođač cigareta u regiji, s 25% tržišnog udjela, više od 1.000 zaposlenika i 200 kooperanata. Potrošačima se u više od petnaestak zemalja nudi 10 brendova i 33 proizvoda. Međunarodne TDR-ove marke su Ronhill, Walter Wolf, MC i Respect.

Usporedbe radi, BAT godišnje proizvede 600 milijuna cigareta, dok ih TDR proizvede nešto više od devet milijardi. Najpoznatiji brendovi BAT-a su Lucky Strike, Dunhill, Rothmans, Pall Mall, Kent i drugi.

Smatra se da će se ovom prodajom Adris u potpunosti orijentirati na osiguravateljsko poslovanje, a vrijeme će pokazati kako će ovo preuzimanje utjecati na domaće proizvođače duhana.

Foto: liderpres.hr


Tagovi

Tvornica duhana Rovinj British American Tobacco Mato Zadro Kanfanar Ante Vlahović Hrvatski duhani Rovinj


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer