Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 30.10.2013. 09:39

70 tisuća hektara državne zemlje u funkciji

Agencija za poljoprivredno zemljište zaprimila j 104 zahtjeva općina i gradova za raspisivanje javnih poziva za dodjelu zakupa za državno poljoprivredno zemljište za približno 2.500 ha

Foto: freepik.com
  • 511
  • 25
  • 0

Do kraja listopada, Agencija za poljoprivredno zemljište raspisat će prve javne pozive za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

"Ovo je samo još jedna neistina i podmetanje političkih suparnika koji su u deset godina, prema starom zakonu, hrvatskim poljoprivrednicima omogućili korištenje samo 262.000 ha (po svim oblicima raspolaganja). U 21 mjesec koliko vodim ministarstvo, u funkciju smo stavili gotovo 70.000 ha, a Agencija za poljoprivredno zemljište funkcionira i radi svoj odgovoran posao", izjavio je ministar Jakovina u obranu svog Ministarstva, kao odgovor na optužbe koje se nižu zadnjih dana.

Agencija je u travnju 2013. godine započela s provedbom novog Zakona o poljoprivredom zemljištu, i to odredbi o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Značaj privremenog korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta je u tome što poljoprivrednici kojima su istekli ugovori o zakupu i koji su koristili zemljište na temelju jednogodišnjih potvrda koje su izdavali općine i gradovi, bez javnog natječaja, ne bi u 2013. godini mogli prijaviti niti dobiti izravna plaćanja.

Na području 254 općine i gradova sklopljeno je 2.898 ugovora o privremenom korištenju za 50.208 ha. Na taj način poljoprivrednicima je omogućeno da dobiju gotovo 100 milijuna kuna izravnih plaćanja.

"Za općine i gradove i za poljoprivredne proizvođače organizirana je informativna kampanja o provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Na 40 predavanja u svim hrvatskim županijama sudjelovalo je 447 jedinica lokalne samouprave i 745 poljoprivrednika. Agencija za poljoprivredno zemljište zaprimila je do sredine listopada 104 zahtjeva općina i gradova za raspisivanje javnih poziva za dodjelu zakupa za državno poljoprivredno zemljište za približno 2.500 ha. Od svih zaprimljenih, samo pet zahtjeva sadrži kompletnu dokumentaciju i za njih je moguće raspisati javni poziv", rekao je Jakovina. Kompletnu dokumentaciju dostavili su samo Cerovlje, Lovas, Kneževi Vinogradi, Beli Manastir i Jagodnjak.

Foto: freepik.com


Tagovi

Državno zemljište Ministarstvo poljoprivrede Cerovlje Lovas Kneževi vinogradi Beli Manastir Kampanja Potvrda Tihomir Jakovina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]