Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FutureofCAP
  • 13.03.2017. 09:00

6 ključnih pitanja buduće EU poljoprivrede

Brojni su problemi prisutni u sektoru agrara, a briselski birokrati danas razmišljaju o korekciji politika identificirajući najvažnije izazove buduće poljoprivrede!

  • 1.400
  • 90
  • 0

Administracija Europske unije analizira učinke aktualne regulacije (ZPP 2014-2020) i s obzirom na brojne promjene na tržištu priprema reforme buduće Zajedničke poljoprivredne politike ZPP, koja će biti osnova za sustav potpora iza 2020. godine. Osnovni je cilj pripremiti proizvođače hrane na izazove koje donosi naredno razdoblje.

60 godina ZPP-a

Svoje osnove ovaj set politika vuče još iz Rimskog sporazuma iz davne 1957., a mjere se kontinuirano mijenjaju i dorađuju. Prvotni ciljevi bili su usmjereni na sprečavanje nestašica hrane koje su bile česte u prvoj polovini 20. stoljeća, a taj cilj je politikom garantiranih minimalnih cijena vrlo brzo dostignut. Sustav je nakon određenog vremena postao i previše učinkovit jer su proizvođači hrane počeli proizvoditi velike viškove.

Kako bi se izbjegli scenariji cjenovnih pritisaka i bacanja hrane, predstavljene su tržišne kvote i mehanizam koji je trebao regulirati proizvedene količine, a uveden je i sustav dodatnog dohotka proizvođačima kao i prve mjere ruralnog razvoja.

Mijenjale su se okolnosti, a iza 2000. godine je naglasak postavljen na održivu poljoprivredu i značajniju tržišnu orijentaciju.

Budućnost prepuna izazova #FutureofCAP

Brojni su problemi prisutni u sektoru agrara, a briselski birokrati danas razmišljaju o korekciji politika identificirajući najvažnije izazove buduće poljoprivrede kroz sljedeća pitanja:

  1. Kako pomoći proizvođačima kod promjene tržišnih uvjeta?
  2. Kako zaštititi proizvođače u slučajevima kriznih epidemijskih zdravstvenih situacija?
  3. Može li se podići ljestvica održive poljoprivrede na višu razinu?
  4. Kojim mjerama privući veći broj mladih u poljoprivredne djelatnosti?
  5. Kolike promjene će izazvati Brexit i kako se pripremiti?
  6. Kako zaštittii proizvođače u EU i istovremeno biti konkurentan na globalnom tržištu ?

Ministri poljoprivrede svih članica Unije otvaraju ove teme u radnim tijelima Vijeća EU, a s ciljem kreiranja politika i budgeta za novi ciklus iza 2020.

Početkom veljače pokrenuta je i javna rasprava na ovu temu, a hashtag #FutureofCAP vam može pomoći u potrazi za dodatnim sadržajima na ovu temu putem društvenih mreža. Sudjelujte u kreiranju vlastite budućnosti.


Tagovi

FutureofCAP Ruralni razvoj Rimski sporazum ZPP Zajednička poljoprivredna politika


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mi smo na sajmu u Gudovcu, a vi? #Bjelovarskisajam #proljetnisajam #imasvega