Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duijndam Machines
  • 03.01.2024. 10:30

5 razloga zašto kupiti rabljenu poljoprivrednu opremu

Oprema je važna investicija, posebno pri preorijentaciji kulture, pa zašto ne uštedjeti i do 60 posto, rekao je Robbert Duijndam iz tvrtke Duijndam Machines, koja je specijalizirana za ovaj sektor

Foto: Duijndam Machines
  • 473
  • 34
  • 0

Hrvatska se već nekoliko godina ističe kao vrlo dinamično tržište, kako u prodaji tako i u kupnji polovne poljoprivredne opreme. Ovaj tržišni sektor snažno raste, što povećava broj ponuđača. 

Više je razloga za kupnju rabljenih strojeva, poručuje Robbert Duijndam iz tvrtke Duijndam Machines, koja je specijalizirana za ovaj sektor. 

Zašto kupiti rabljenu opremu?

Pet je osnovnih zbog kojih se mnogi odlučuju za ovaj vid kupnje. Prvi je, naravno, financijske prirode jer, kako kaže Duijndam, tko ne bi želio uštedjeti do 60 posto u odnosu na one nove?

Gotovo svaki novi kupljen stroj prije ili kasnije završi na tržištu rabljene opreme, što može donijeti značajne uštede”, kaže on nadovezavši se i na drugi razlog, a to je dostupnost. Naime, omogućuje brzo djelovanje, što često nije moguće kod kupnje nove opreme, čiji su rokovi isporuke nekoliko mjeseci.

Jedan od razloga je i veličina tvrtke i amortizacija, budući da, kako kaže, često broj obrađenih hektara nije dovoljan da se pokriju troškovi novog stroja s visokim amortizacijskim troškovima. Osim toga, oprema se manje troši u malim tvrtkama, pa se može koristiti duže.

"Mnoge tvrtke preferiraju prilagodljivost varijabilnoj potražnji tržišta i često mijenjaju kulture, ili pak žele testirati nove poslovne pravce na maloj skali kako bi kontrolirali proizvodnju, obradu i prodaju. Ako sve ide dobro u prvom sezoni, tada prelaze na veće površine i veće strojeve", pojasnio je i četvrti razlog. 

Na kraju krajeva, ako navedene točke i nisu glavni argumenti, cirkularna ekonomija kao peti razlog, odnosno ponovna uporaba već postojećih resursa važno je društveno pitanje, komentira Robbert Duijndam koji je zajedno sa svojim bratom 2020. godine preuzeo tvrtku koju je njegov otac osnovao 1970. godine u Nieuwerkerk aan den Ijssel u Nizozemskoj. Specijalizirani su za kupnju i prodaju opreme za poljoprivredu te ističu da su prepoznati kao važan međunarodni igrač na ovom tržištu. 

cs
Velik izbor strojeva za sadnju, berbu, pranje, sortiranje, pakiranje... (Foto: Duijndam Machines)

Naglašava da su više od trgovinske platforme, čije su tržišno znanje i tehničke vještine često ograničene te da njihova tvrtka nudi usluge prodaje prilagođene kontekstu: kupnja-prodaja, prodaja na konsignaciju...

Kupnja na daljinu postala uobičajena

Također ističe kako su moderne tehnologije posljednjih godina sve važnije u komercijalnim transakcijskim procesima, a zdravstvena kriza to je stvarno ubrzala. Online, kupnja na daljinu, čak i velikih dijelova, postala je uobičajena.

"Danas se 70 posto naših transakcija odvija digitalno. Kupci su sve otvoreniji za takve metode, bitno je samo usvojiti prave alate”, tvrdi Robert. 

Kaže kako njihova tvrtka informira i poslužuje svoje kupce na daljinu pomoću fotografija, videozapisa te video konferencija koje često koriste za prezentaciju i prodaju strojeva - koji su uvijek dostupni u skladištima tvrtke.

"Za one koji odmah ne pronađu ono što traže i nisu žurni, dovoljno je uključiti obavijesti kako biste e-poštom primali najnovije ponude koje odgovaraju vašim kriterijima", pojašnjava. 

Specijalizirani za povrćarsku proizvodnju

Kako kaže, porijeklom su iz obitelji uzgajivača povrća. Osim toga, uvijek su imali strast za automatizacijom, mehanikom i tehničkim inovacijama. "Shvaćamo da je oprema važna investicija, posebno pri preorijentaciji kulture ili strategije", ističe te dodaje kako je time Duijndam Machines postupno postao europskim stručnjakom za rabljenu opremu za povrćarsku proizvodnju na otvorenom i u staklenicima, te za voće, rezano cvijeće i ostale biljke. Savjetuje kako je pri traženju i kupnji takve opreme preporučljivo konzultirati stručnjake.

"Kod nas ćete pronaći različite opcije strojeva za sadnju, berbu, sortiranje, pranje, kao i linije za pakiranje i transportne trake za različite namjene", poručuje.

Smještena u srcu važnih proizvodnih i inovacijskih područja, tvrtka koristi svoju blizinu i znanje specijaliziranih sektora. Naime, Robbert ističe kako za prodavače i tehničare tvrtke nema nepoznanica te da se u području nabave više ljudi bavi traženjem strojeva koji udovoljavaju vrlo specifičnim kvalitativnim standardima kupca. Naglašava i da mehaničari tvrtke pregledavaju stroj pri kupnji, a po potrebi ga popravljaju i testiraju.

"Naš stručni i uvijek dostupan tim brine o svojim klijentima, od prvog kontakta pa do isporuke proizvoda. To uključuje savjete o instalaciji i održavanju, za što se obično angažiraju lokalni pružatelji usluga te nas zbog toga tehnička stručnost i poslovna mreža čine idealnim partnerom", poručuje vlasnik za kraj.

Kratki prikaz kako funkcioniraju pogledajte u videoprilogu, a za više informacija o njihovim strojevima, možete im se obratiti na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Duijndam Machines Polovna oprema Poljoprivredni strojevi Robbert Duijndam Ušteda Rabljena oprema Online kupovina Povrćarska proizvodnja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Duijndam Machines

Tweede Tochtweg 127, 2913 LR Nieuwerkerk a/d IJssel, Nizozemska
tel: +31 180 632 088, e-mail: info@duijndam-machines.com web: https://www.duijndam-machines.com/en/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na Učki božur, na božuru - pčela! :)