Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koncentracija zemljišta i moći
  • 29.04.2017. 15:00

40 tisuća ha zemljišta u rukama ruske banke?

O problemima hrvatskog koncerna u EU parlamentu!

Foto: bigtstockphoto.com, zorandim
  • 6.813
  • 450
  • 0

Europski su zastupnici na svojoj plenarnoj sjednici održanoj ovog tjedna u Bruxellesu usvojili izvješće o aktualnom stanju koncentracije poljoprivrednih zemljišta u Europskoj uniji te o načinu kako poljoprivrednicima olakšati pristup zemljištu.

Hrvatska zastupnica i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Marijana Petir podržala je Izvješće te je od Komisije zatražila prijedlog mjera kojima bi se onemogućila koncentracija poljoprivrednoga zemljišta osvrnuvši se posebno na situaciju u Republici Hrvatskoj.

Prevelika koncentracija tržišne moći

"Upravo ovih dana svjedočimo situaciji u koju nas je dovela prevelika koncentracija tržišne moći, ali i poljoprivrednog zemljišta unutar jednog prehrambenog koncerna. Ta situacija posebno je dramatična jer uključuje sudbine desetke tisuća zaposlenih u koncernu te više od 100.000 zaposlenih u tvrtkama malih i srednjih poduzetnika ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava poslovno poveznima s tim koncernom", naglasila je Petir.

Ruska banka u posjedu 40 tisuća ha zemljišta?

Osim što su sadašnjom situacijom pred zid stjerani mali i srednji poljoprivrednici zbog nemogućnosti naplate svojih potraživanja, Petir brine i činjenica da zbog situacije u kojoj se kompanija našla postoji realna opasnost da u posjed gotovo 40 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj uđe ruska banka kao najveći vjerovnik koncerna.

Trgovačka društva vs. OPG

Prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi prvih 10 najvećih posjednika poljoprivredne zemlje u Hrvatskoj drži oko 67.763 ha, dok među prvih 20 nema niti jednog OPG-a, a čak 19 njih su trgovačka društva. U Europskoj uniji 52,2% poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu je samo 3% poljoprivrednih kompanija, dok 76,2 % malih obiteljskih gospodarstava u vlasništvu ima samo 11,2 % poljoprivrednog zemljišta.

"Ova situacija pokazuje kako koncentracija poljoprivrednog zemljišta i tržišne moći narušava odnose na tržištu, ugrožava temeljne ciljeve Zajedničke poljoprivredne politike - sigurnost dobave zdravstveno ispravne i kvalitetne hrane za potrošače te osiguranje primjerenih prihoda poljoprivrednicima", zaključila je Petir.

Foto: bigtstockphoto.com, zorandim


Tagovi

OPG APPRRR Petir


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."