Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotika u poljoprivredi
  • 05.11.2018. 13:30

4 potpuno autonomna robota u poljoprivredi koji štede vrijeme, vodu, herbicide

Zadnjih godina su nas stručnjaci za robotiku već upoznali s nekoliko strojeva sposobnih za izvršavanje simultanih zadataka na farmama. Donosimo četiri inovacije koje pomažu poljoprivrednicima u svakodnevnom radu.

Foto: Bigstockphoto/ekkasit919
  • 1.525
  • 66
  • 1

Za većinu nas, misao o upotrebi robota potaknuta je bezbrojnim filmovima znanstvene fantastike, ali stvarnost je daleko više od toga. Iako postoji malo šanse da preuzmu svijet, roboti su već osmišljeni kako bi pomogli poljoprivrednicima u njihovom svakodnevnom radu. Zadnjih godina su nas stručnjaci za robotiku već upoznali s nekoliko strojeva sposobnih za izvršavanje simultanih zadataka na farmama.

Smanjenje ljudskog rada, upotrebe vode, herbicida

FarmBot - precizni poljoprivredni robot koji se sastoji od stroja, softvera i dokumentacije, uključujući i spremište podataka. Cilj projekta je stvoriti otvorenu i pristupačnu tehnologiju koja će pomoći svima da proizvode hranu. FarmBot je projekt otvorenog koda koji omogućuje modificiranje hardvera, softvera, dokumentacije i dopune korisnika. FarmBot može posijati više od 30 različitih kultura, uključujući krumpir, grašak, artičoke, blitvu na površini od 2,9 x 1,4 metra s maksimalnom visinom biljke od pola metra. Može obrađivati različite kulture istodobno na istoj površini i može raditi u zatvorenom, otvorenom i pokrivenom prostoru.

Viscon - potpuno automatizirana hidroponska farma koja se fokusira na sigurnu proizvodnju svježih proizvoda, a pogodna je za kulture kratkog životnog ciklusa, uključujući začinsko bilje, kupus, zelenu salatu. Sustav smanjuje ljudski rad za 75%. 

Iron Ox - također hidroponski sustav uzgoja biljaka. Iz tvrtke kažu kako ovakav sustav smanjuje upotrebu vode za rast za 90% u odnosu na tradicionalan način proizvodnje i proizvodi 30 puta više proizvoda po katastarskom jutru. 

ecoRobotix - robot koji suzbija korov. Omogućuje poljoprivrednicima do 20 puta manju upotrebu herbicida. Njima se upravlja pomoću GPS-a i senzora. Kamera detektira korov, a robotska "ruka" zatim aplicira herbicid točno na njega. 

Kako izgledaju opisani roboti u radu, pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Robotika Poljoprivreda Senzori Tehnologija Inovacije Precizna poljoprivreda FarmBot. Viscon Iron Ox EcoRobotix


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]