Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 25.09.2008.

360 kuna tona šećerne repe?

  • 937
  • 45
  • 0

OTOK - Sezona vađenja šećerne repe, koja će se protegnuti od rujna do studenog ili čak prosinca, za brojne proizvođače okupljene u vukovarsko-srijemskoj udruzi bit će jedna od najneizvjesnijih. Kako kaže Zvonko Jelić, predsjednik Udruge proizvođača šećerne repe, još nisu počela ugovaranja za sljedeću godinu, a do sada i nije bilo konkretnih pomaka koji bi išli u korist proizvođača.

Županjska Sladorana je izašla sa svojim uvjetima, a prema našim saznanjima, njihova cijena za šećernu repu je 260 kuna po toni, dok je njihova garancija kako će poticaji za 2009. godinu iznositi 4.000 kuna po hektaru.

Mislim da to nisu solidni uvjeti, a cijena bi trebala biti 350 kuna po toni”, istaknuo je Jelić, dodavši da su zbog toga zauzeli stav da proizvodnja šećerne repe više nije dohodovna kultura te da će se većina njih preorijentirati na druge kulture.

Uprava Sladorane nije održala ni sastanak sa svojim kooperantima, na kojem bi se mogla raspraviti aktualna problematika na tržištu šećera, te problematika privatizacije, gdje su nas kao proizvođače isključili, što nije korektno.

Nažalost, često se puta povlače krivi potezi, a mi smo savjetovali proizvođačima da sami odlučuju o svojoj sudbini. Stav je predsjedništva Udruge da se ne ugovara i ne ide u sjetvu šećerne repe za 2009. godinu jer smatramo da će to biti rizik - dodao je Jelić, upozorivši kako je već ove godine bilo manje poljoprivrednih površina koje su bile zasijane repom, dok bi nagodinu njihov broj mogao biti još manji.

Proizvodnja ove kulture zahtijeva maksimalan trud i zalaganje proizvođača, stoga bi trebala imati i veću cijenu - zaključio je Jelić.

Sladorana očekuje najbolju godinu u povijesti tvornice

Od samog početka kampanju prerade šećerne repe u županjskoj "Sladorani" prati kiša. Unatoč tomu, nakon 13 dana izvađeno je 70.000 tona, što je oko 15 posto od 8.111 hektara, koliko je ove godine zasijano šećernom repom. Prosječan prinos do sada izvađene repe je 55 tona po hektaru, a prosječna digestija je 16,40 posto. “Dosadašnji rezultati proizvodnje daju nam za pravo nadati se da će ovo možda biti i najbolja godina u povijesti Sladorane kada je riječ o prinosu i digestiji, odnosno o proizvodnji šećera po hektaru (oko 9t/ha biološkog šećera), što će u manjoj mjeri nadoknaditi smanjene površine na kojima je repa zasijana”, kaže Javor Katušić, izvršni direktor za sirovinske poslove. U sljedećem se razdoblju očekuje porast digestije za oko 0,5 posto mjesečno, a cjelokupan posao oko vađenja šećerne repe bit će završen u prvoj polovini studenoga. Iz Sladorane podsjećaju da se krenulo s ugovaranjem proizvodnje za 2009. godinu te pozivaju proizvođače da im se jave radi sklapanja ugovora, kako bi na vrijeme osigurali potreban repromaterijal po što povoljnijim uvjetima. Inače, zajamčena cijena šećerne repe za 2009. godinu je 260 kuna po toni standardne kvalitete. Također, Sladorana će proizvođačima isplatiti razliku poticaja do 4.000 kuna po hektaru. (B.G.D.)

Autor: Roberta MESIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Navodno i mrežica za žbuku i fasadu jednako dobro štiti voćkice od divljih životinja. Pa eto, ako tko zna - neka piše u komentar ;)