Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrat potpora
  • 24.02.2014. 13:20

2,6 milijuna kuna nezakonito ostvarenih potpora?

ARKOD sustav se pokazao korisnim za poljoprivredne inspektore, nakon što je naređen povrat nezakonito ostvarenih potpora u 2013., iznosa od čak 2.644.522,37 kn

Foto: depositphotos.com, Simazoran
  • 1.471
  • 223
  • 0

Kako se čini, poljoprivredni su inspektori u 2013. godini imali pune ruke posla. Od ukupnog broja inspekcijskih nadzora poljoprivrednika (14.793), na nadzor potpora odnosilo se njih 3.022 i tom je prilikom radi utvrđenih nepravilnosti doneseno 114 inspekcijskih rješenja, od kojih je 41 rješenjem (optužnim prijedlogom) naređen povrat nezakonito ostvarenih potpora u sveukupnom iznosu od 2.644.522,37 kn. Preostalim rješenjima utvrđeno je da korisnici nisu zadovoljavali uvjete za ostvarivanje prava korisnicima potpora u ukupnom iznosu od oko 6.958.000,00.

Dio prijevara je utvrđen planiranim ciljanim nadzorima poljoprivrednih inspektora, a dio nakon zaprimljenih prijava građana, udruga, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova. U Ministarstvu podsjećaju na to da Agencija za plaćanja, prije odobravanja zahtjeva za plaćanja, provodi administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu.

Kako navodi Glas Slavonije, iz iskustava poljoprivrednih inspektora, nakon uvođenja ARKOD sustava, omogućena je bolja priprema za obavljanje inspekcijskih nadzora. U Agenciji za plaćanje već pri administrativnoj kontroli i obradi zahtjeva eventualne se prijevare mogu odmah uočiti, a time i spriječiti. Svi koji prijave zemljište ili stoku, a ne udovoljavaju propisanim uvjetima, automatski se bilježe za inspekcijski posjet. Inspekcijske poslove u području korištenja potpora u 2013. godini obavljao je 71 poljoprivredni inspektor.

Foto: depositphotos.com, Simazoran


Tagovi

Nezakonite potpore Poljoprivredni inspektor ARKOD Inspekcija Prijava Rješenje Optužni prijedlog Nadzor potpora


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo