• EU Parlament
  • 12.01.2018. 15:00

22 milijuna ljudi u EU zaposleno je u poljoprivredi, ali na kakav ugovor?

Kakva je budućnost Zajedničke poljoprivredne politike?

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 644
  • 59
  • 0

Buduća Zajednička poljoprivredna politika EU mora biti bolja i učinkovitija, a propisi solidarniji i pravedniji kako bi i ZPP u konačnici bio pravedan. Poručeno je to s Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta koji je na sjednici ovog tjedna održao razmjenu gledišta o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike s članovima Odbora za prirodne resurse Odbora regija te Odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i okoliš Europskog gospodarskog i socijalnog odbora.

Otvarajući sjednicu toga Odbora predsjednik Czesław Siekierski rekao je kako ti odbori nisu samo savjetodavna tijela, već imaju utjecaj na politike i mišljenja o kojima Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj raspravlja.

Rad bez ugovora i za male plaće

Član Odbora regija Karsten Uno Peterson rekao je kako traže od Europske komisije da se angažira oko propisa kako bi oni bili solidarniji i pravedniji, da bi u konačnici i ZPP bio pravedan. Iskazao je i zabrinutost radi gotovo 10 milijuna zaposlenih u poljoprivredi koji često rade bez ugovora i za vrlo male plaće. On je ujedno ukazao na potrebu pravednijih cijena, regulacije tržišta te smatra kako je potrebno podržati kratke lance opskrbe hranom i potpore ugostiteljstvu koje nudi lokalne proizvode.

"Kad smo suočeni s nestabilnošću cijena na tržištu, s nepoštenom trgovačkom praksom, nepoštivanjem rokova plaćanja, sasvim je sigurno kako još uvijek nismo poduzeli sve one mjere koje su nužne kako bismo pomogli našim poljoprivrednicima koji su doista važni jer proizvode hranu za 500 milijuna građana Europske unije", naglasila je hrvatska zastupnica Marijana Petir, navodi se u priopćenju njezina ureda.

Ona je rekla da su poljoprivrednici izuzetno važni i radi zapošljavanja jer samozapošljavaju sebe, svoje obitelji i u cijelom poljoprivrednom sektoru te povezanim sektorima generiraju 22 milijuna radnih mjesta. Taj je sektor važan EU što se vidi po proračunu koji se izdvaja. Govoreći o očekivanjima poljoprivrednika, Petir je napomenula kako oni od svojih zastupnika očekuju da budući ZPP bude jednostavniji, da se smanje administrativni zahtjevi prema njima te da potpore koje se isplaćuju budu pravednije kako bi se dala podrška malim obiteljskim gospodarstvima, a ne velikim tvrtkama.

Veća pažnja mladima i ženama

Ono na što Petir želi posebno skrenuti pažnju raspravljajući o ZPP-u su mladi poljoprivrednici. "Ako želimo postići generacijsku obnovu, a koja je važna da bi sela ostala živa, da bi ruralna područja imala svoju dinamiku, moramo uspostaviti učinkovite mjere za mlade poljoprivrednike jer dosadašnje mjere i prema mišljenju Revizorskoga suda nisu dale rezultate".

Osim mladih poljoprivrednika, Petir je kao izvjestiteljica za žene u ruralnim područjima naglasila i važnost prepoznavanja rada žena jer je važno da on bude priznat i plaćen, što danas nije slučaj.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov


Tagovi

EU Parlament ZPP Mladi Žene


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi