Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 04.12.2015. 11:35

2015. - toplija nego ikad!

Čovjek više ne može okretati leđa prirodi i ima dužnost učiniti nemoguće, i to vrlo brzo. Globalno zatopljenje i rast populacije kucaju na vrata.

Foto: pixabay.com
  • 188
  • 23
  • 0

Sa 12. Međunarodnog kongresa o klimatskim promjenama, Climate: Last call, koji se održavao od 18. do 20. studenog 2015. u Rietiju, proizašao je apel znanstvene zajednice pod naslovom Burning Earth: 2015., toplija nego ikad.

U 2025., više od 2.5 milijarde ljudi bit će prisiljeno na život s nestašicom vode, tvrde znanstvenici. Danas je taj problem evidentan u Africi gdje zbog nestašice vode i suše godišnje umire 1.5 milijuna djece. Kako saznajemo iz projekcija, nije dovoljno zaustaviti dizanje temperature vode za dva stupnja jer okolišna šteta je već načinjena.

Nema više čekanja, Zemlja treba rješenje. Kako zaustaviti dramatično povećanje temperature koje bi do kraja stoljeća moglo dovesti do povećanja prosječne temperature od 5 stupnjeva Celzijevih.

Kontinuiran rast globalne temperature

U izvješću Hansa Joachima Schellnhubera, direktora Potsdam Instituta za istraživanje klimatskih promjena i člana Pontifikalne akademije znanosti, stoje zabrinjavajući scenariji. On se fokusirao na kontinuiran rast globalne temperature u zadnjih 135 godina, tijekom kojih smo unijeli milijarde tona ugljikovog dioksida u atmosferu.

"Ovo povećanje, ako ga ne uspijemo blokirati efektivnim reformama, dovest će do povećanja temperature od pet stupnjeva do kraja 21. stoljeća, što bi značilo kraj za našu civilizaciju." Takvo povećanje temperature dovelo bi do ireverzibilnog otapanja ledenjaka na Greenlandu, sa posljedičnim povećanjem morske razine od sedam metara.

Dezertifikacija i nedostatak vode

"Ako dotad uspijemo potrošiti i sva raspoloživa fosilna goriva u rezervama, ušli bi u fazu kada bi zagrijavanje naraslo za 8 do 10 stupnjeva do 2300., s povećanjem morske razine od 50 metara. Čovjek više ne može okretati leđa prirodi i ima dužnost učiniti nemoguće, i to vrlo brzo. Globalno zatopljenje, nejednakost u distribuciji bogatstva u svijetu i rast populacije kucaju na vrata."

Za to vrijeme, međutim, postupno zagrijavanje planeta događa se usporedno sa sve češćim ekstremnijim vremenskim prilikama. Kao dodatak globalnom zatopljenju, postoje posljedice koje uključuju progresivnu dezertifikaciju mnogih područja na planetu, a nedostatak vode prati takvo stanje čak i u razvijenijim zemljama.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Climate Last call Hans Joachim Schellnhuber Globalno zatopljenje Zagrijavanje planeta Otapanje ledenjaka Fosilna goriva


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]