Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 22.01.2009.

200 brojeva Agroglasa

VRIJEDAN JUBILEJ DVOTJEDNIKA ZA POLJOPRIVREDU:

  • 1.877
  • 92
  • 0

Na adrese brojnih pretplatnika i na sve kioske u Republici Hrvatskoj danas je stigao 200. broj Agroglasa, dvotjednika za poljoprivredu, proizvodnju hrane, selo i ljubitelje životinja, časopisa osječkog Glasa Slavonije. Agroglas je na hrvatskom tržištu već punih sedam godina i jedan je od najkvalitetnijih agrarnih časopisa. Osma godina izlaženja, tisuće reportaža, stručnih tekstova i fotografija, iz dana u dan sve veći broj pretplatnika od Prevlake do Iloka i stalnih čitatelja...

Prvi broj Agroglasa pojavio se na kioscima 6. siječnja 2001. godine i od tada svake druge srijede već duže od sedam godina donosi aktualnosti iz poljoprivredne djelatnosti. Prvi brojevi sadržavali su, sa sadašnjeg motrišta, skromnih 40 stranica, a danas se na više od stotinu stranica nalazi pregršt reportažnih zapisa s poljoprivrednih gospodarstava diljem Lijepe naše, stručnih tekstova, savjeta iz ratarstva, stočarstva, vinogradarstva, voćarstva, cvjećarstva i povrtlarstva, izvještaja s prezentacija i znanstvenih skupova, pojašnjenja novih zakona i pravilnika, odgovora na pitanja čitatelja te još mnogo toga - kaže Roberta Sorić, glavna urednica Agroglasa.

Odgovornost prema čitateljima

“Pripremajući 200. broj, zapitali smo čitatelje ima li tko sve brojeve - ili gotovo sve. Telefon u redakciji nije prestajao zvoniti. Zvali su iz svih krajeva. Neki su imali sve brojeve, a nekome je, pak, "falilo" samo nekoliko prvih, onih dok nas nisu otkrili na kiosku, a sada su već dugogodišnji pretplatnici. Svaki telefonski poziv nama je “gomilao” teret odgovornosti na leđima. No, teret se u jednom trenutku pretvorio u neizmjeran ponos. Pohvale i čestitke koje smo dobivali od čitatelja dodatni su nam motiv i vjetar u leđa za novih 200 brojeva - kaže urednica Sorić, te napominje da su od ovog, 200. broja uvedena i dva noviteta, stalni prilog Agroturizam i podlistak Agrohobi, a oba su nastala nakon dugotrajnih istraživanja tržišta. - Naime, činjenica je da je 80 posto Hrvatske ruralni prostor na kojem živi gotovo polovina stanovništva. Isto tako, činjenica je i da su poljoprivredne površine male i rascjepkane te da većina poljoprivrednog stanovništva ima manje od jednog hektara zemlje. To nisu preduvjeti za razvoj konkurentne poljoprivredne proizvodnje, ali jesu za razvoj ruralnog turizma. Ovim posebnim prilogom želimo pomoći u razvoju kontinentalnog turizma, ojačati brendove ruralnih turističkih odredišta, savjetovati kako kukuruz i svinjsku polutku u pušnici dodatno oplemeniti i - naplatiti, ali i sačuvati gotovo zaboravljenu baštinu bakinih škrinja i tradiciju, ne samo slavonskih sokaka. Agrohobi se nadovezuje na priču o malim obradivim površinama, posvećen je okućnicama, uzgoju povrća i cvjeća na malom prostoru oko kuće ili u stražnjem dvorištu, obrezivanju i zaštiti nekoliko različitih voćki ili pravljenju brajdi od vinove loze. Našlo se tu mjesta i za kućne ljubimce, savjete veterinara, naputke o uzgoju kunića, pčelarstvu, pravilnoj prehrani - kaže urednica Sorić, te naglašava kako ni to nije sve.

Planova napretek

“Zbog velikog interesa odlučili smo na jesen objaviti poseban prilog o pravljenju rakije od šljiva, ali i stručne priloge o bioplinskim postrojenjima i reduciranoj obradi tla. Prošle godine pokrenut Znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša" ove je godine dobio Međunarodni karakter i održat će se od 4. do 6. lipnja u Vukovaru tijekom kojih ćemo obilježiti (radno) i osmi rođendan Agroglasa - kaže Roberta Sorić.

Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba kamilice u slatinskom kraju u punom je jeku. Uskoro više... ;) (foto: Mario Prugovečki)