• Poljoprivreda
  • 27.01.2009.

15,6 milijuna kuna bespovratno za poljoprivredu

  • 477
  • 24
  • 0

Zagrebačka županija dodijelit će u ovoj godini 15,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj poljoprivrede, ruralnog razvitka i šumarstva, odlučilo je županijsko poglavarstvo. Natječaj za dodjelu navedenih sredstava bit će raspisan početkom veljače.

Inače, za istu namjenu prošle godine Zagrebačka je županija dodijelila 12 milijuna kuna. Župan Stjepan Kožić pojasnio je kako su se za povećanje bespovratnih sredstava odlučili kako bi dodatno potaknuli poljoprivredne proizvođače, što je u ovim kriznom vremenima iznimno bitno. Podsjetio je i kako je ovogodišnjim proračunom za poljoprivredu predviđeno ukupno 26,1 milijun kuna.

Odlukom poglavara Prostorni plan Zagrebačke županije doživjet će svoju treću izmjenu i dopunu. Razlog tome je osiguranje prostorno planskih preduvjeta za izgradnju elektroničke komunikacijske infrastrukture, odnosno samostojećih atenskih stupova, a sukladno zahtjevu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Na sjednici je dana suglasnost Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske na Program rada za tekuću godinu. Agencija će dovršiti izradu strategije održivog korištenja energije za svoje osnivače - Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku i Karlovačku županiju, te akcijski plan korištenja obnovljivih izvora energije za grad Zagreb. Posebno važna aktivnost Agencije bit će i poticanje uvođenja i aktivna provedba sustavnog gospodarenja energijom u javnim zgradama osnivača, gradova i općina.

Zagrebačka županija potpisat će Pismo namjere o «Sustavnom gospodarenju energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj». Ovim pismom usuglasit će se suradnja na istoimenom projektu između Zagrebačke županije, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Projekt će se odvijati tijekom 2009. i 2010. godine na temelju Plana provedbe, a glavni cilj projekta je uvođenje sustavnog i kontinuiranog gospodarenja energijom u gradovima i županijama Republike Hrvatske.


Izvori

Privredni vjesnik

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce
Kupus i salata nuknuli