Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugovori za sufinanciranje
  • 15.12.2014. 10:05

1,5 mil. kuna za sufinanciranje referentnih laboratorija za hranu

Ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina potpisao je ugovore za sufinanciranje ovlaštenih referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje za 2014. godinu, a u tu je svrhu iz državnog proračuna osigurano 1.500.000 kuna.

  • 234
  • 10
  • 0

Ministar Tihomir Jakovina, u Ministarstvu poljoprivrede, 12. prosinca 2014. godine potpisao je ugovore za sufinanciranje ovlaštenih referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje za 2014. godinu.

Potpisivanju su prisustvovali Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", dr.sc. Tamara Poljičanin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te predstavnici Agronomskog fakulteta, Instituta za oceanografiju i ribarstva i Hrvatskog veterinarskog instituta.

Programom sufinanciranja ovlaštenih referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje Ministarstvo poljoprivrede drugu godinu za redom osiguralo je financijska sredstva u svrhu sufinanciranja dijela troškova referentnih laboratorija koji proizlaze iz obveza propisanih nacionalnim i europskim zakonodavstvom. U Državnom proračunu za sufinanciranje referentnih laboratorija ukupno je osigurano 1.500.000 kn, a sredstva su raspoređena prema iznosima navedenima u Tablici:

INSTITUCIJA
IZNOS (kn)
Institut za oceanografiju i ribarstvo
79.586
Hrvatski veterinarski institut
817.290
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
205.186
Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“
87.586
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
310.344
UKUPNO
1.499.992

U 2014. godini u Republici Hrvatskoj ovlašteno je pet nacionalnih referentnih laboratorija, dok je u 2013. godini bilo ovlašteno četiri nacionalna referentna laboratorija. Peti ovlašteni nacionalni referentni laboratorij je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nacionalni referentni laboratoriji ispunjavanjem obveza propisanih Uredbom 882/2004 o službenim kontrolama hrane i hrane za životinje te zdravlju i dobrobiti životinja pružaju stručnu i znanstvenu podršku nadležnim tijelima i službenim laboratorijima u osiguravanju funkcioniranja cjelokupnog sustava sigurnosti hrane i hrane za životinje.

"Obzirom na sve navedeno te ulogu nacionalnih referentnih laboratorija, Ministarstvo poljoprivrede i u narednom periodu nastojat će osigurati financijska sredstva u svrhu sufinanciranja dijela troškova koje imaju referentni laboratoriji za ispunjavanje obveza propisanih zakonodavstvom." izjavio je ministar Jakovina.

Dr.sc. Tamara Poljičanin, zahvalila je na potpori u ime svih potpisnika odnosno na sufinanciranju od strane Ministarstva poljoprivrede. "Imenovanje Nacionalnih referentnih laboratorija doprinosi visokoj kvaliteti i uniformnosti rezultata, primjeni validiranih metoda i osiguranju usporednih testiranja, a značaj im se ogleda u primjeni najviših standarda po nacionalnim i EU zakonima.", istakla je dr.sc. Poljičanin.


Tagovi

Tihomir Jakovina Referentni laboratoriji za hranu Sufinanciranje Zvonimir Šoštar Tamara Poljičanin Agronomski fakultet Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar