Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnost za zdravlje
  • 20.09.2016. 17:45

13 sredstava za zaštitu bilja povučeno s tržišta

Povlačenje sa tržišta Republike Hrvatske sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat, koja sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin!

Foto: bigstockphoto.com, robeo
  • 10.792
  • 536
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede obavještava da se sa tržišta Republike Hrvatske povlači 13 sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat, koja sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin (CAS. br. 61791-26-2).

Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2016/1313 o izmjeni Provedbene uredbe (EU) br. 540/2011 u pogledu uvjeta za odobrenje aktivne tvari glifosat, od 1. kolovoza 2016., koja je stupila na snagu 22. kolovoza 2016., propisano je da države članice moraju osigurati da sredstva za zaštitu bilja koja sadrže glifosat ne sadržavaju koformulant polietoksilirani lojev amin zbog njegovog negativnog utjecaja na zdravlje ljudi.

Povlačenje sa tržišta Republike Hrvatske sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat, koja sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin (CAS br. 61791-26-2)!

Sredstva za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari glifosat, koja se na tržištu Hrvatske nalaze pod trgovačkim nazivima: Cidokor, Cleaness, Clinic, Dominator, Galaxia, Gallup 360, Glyfonova, Glyfos, Herkules Super, Rosate 36, Shyfo, Total 480 SL i Weedmaster u svom sastavu sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin.

Od 1. listopada prestaje vrijediti registracija

Uzimajući u obzir Provedbenu uredbu Komisije (EU) 2016/1313, prethodno navedena sredstva za zaštitu bilja ne ispunjavaju uvjete za odobrenje stavljanja na tržište iz članka 29. Uredbe (EZ) br. 1107/2009 o stavljanju na tržište sredstava za zaštitu bilja. Stoga od 1. listopada 2016. godine navedenim sredstvima za zaštitu bilja prestaje vrijediti registracija za stavljanje na tržište na području Republike Hrvatske.

Zabranjena prodaja zaliha

Također, od 1. listopada 2016. godine zabranjuje se prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha navedenih sredstava za zaštitu bilja.

Vlasnici registracija obvezni su obavijestiti sve distributere o zabrani prodaje, distribucije i primjene zaliha navedenih sredstava za zaštitu bilja te povući sredstva sa tržišta Republike Hrvatske do 31. prosinca 2016. godine.

Na tržištu Republike Hrvatske ostaje registrirano 12 sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat koja ne sadrže sporni koformulant.

Foto: bigstockphoto.com, robeo


Tagovi

Glifosat Tržište Povlačenje SZB


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]