Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotizacija poljoprivrede
  • 13.08.2015. 13:00

13 robota koji će zauvijek promijeniti agrar!

Robotraktori, platforme za razne priključke, robotizirani berači naranči, jagoda i krastavaca, leteći dronovi koji dijagnosticiraju bolesti na usjevima! Sve je to dio današnje ponude robota koji obavljaju poljoprivredne poslove!

  • 5.386
  • 637
  • 0

Roboti su budućnost poljoprivrede. Od terenskih dronova do robotskih berača, industrijom koja hrani ljude dominiraju autonomni strojevi. Zadnjih godina su nas stručnjaci za robotiku već upoznali s nekoliko strojeva sposobnih za izvršavanje simultanih zadataka na farmama.

Povećan broj farmbota razvija se kako bi mogli obavljati i najsloženije zadatke koje prije nije bilo moguće obaviti teškom mehanizacijom.

Robot koji bere salatu - Blue River LettuceBot2

Ovaj popularni robot se može priključiti na traktor i stanjivati mlade biljke salate kako bi dobile prostor za rast, više zraka i bolje urodile. Tako dolazi do manje kompeticije između biljaka za nutrijente. Također, ovaj robot može prskati insekticide i plijeviti korov između redova salate. Još samo nedostaje da nauči praviti salatu za ručak, i Blue River LettuceBot2 bio bi savršeno efikasan doslovno - od polja do stola.


Blue River LettuceBot2

Robot koji bere jagode - Agrobot SW6010

Agrobot SW6010 bere jagode velikom brzinom i efikasnošću. Senzori na robotiziranim rukama mogu raspoznati koji su plodovi zreli, a koji nisu, i to prema obliku i veličini neubranog voća. Čak ih nakon branja pakira u kutije.


Agrobot SW6010

Kosi travu, suši i balira - Autonomous Tractor Spirit

Električni Spirit iz tvrtke Autonomous Tractor kosi travu kao nitko dosad. Troši 25% manje energije od drugih strojeva i izgleda potpuno robotizirano. Polja se kose tri do sedam puta godišnje, a Spirit omogućava poboljšanje produktivnosti i iskoristivosti. U jednom prolazu vrši tri operacije, košenje, sušenje i baliranje, što poboljšava nutritivnu vrijednost trave.


Autonomous Tractor Spirit

Sijačica za plastenike - Conic System Pro-300

Iako na prvu izgleda kao tvornički stroj, Pro-300 iz Conic sustava, visoko je specijaliziran robot za sjetvu u plastenicima. Ako trebate posijati sjeme u spremnike, ovaj robot može obaviti sjetvu u tisuću fiksiranih ili fleksibilnih spremnika u samo jednom satu.


Conic System Pro-300

Neumorni berač naranči - Energid Citrus Picking System

Veliki robot koji može obrati stablo naranče za cijenu puno manju od ljudskog rada, prodaje se pod nazivom Energid Citrus Picking System. To znači ubiranje jedne naranče svake dvije do tri sekunde. Možda zvuči sporo, ali zapamtite - ovaj radnik se nikada ne umara.


Energid Citrus Picking System

Superpametni terenski traktor - Clearpath Robotics Grizzly

Grizzly robot nema kabinu, jer ne treba vozača. Pogodan za sve vrste terena, ovo električno vozilo obavlja aktivnosti superpametnog traktora. S pričvršćenim senzorima, može doslovno namirisati gdje su krave urinirale te tretira travu tako da ona ponovno izraste.


Clearpath Robotics Grizzly

Mulifunkcionalna platforma - ASI Forge Platform

Robotska multifunkcionalna platforma koja je posebno korisna u voćnjacima i vinogradima, ali i u drugim industrijama. Na nju je moguće postaviti više od 100 raznovrsnih priključaka, pa je višenamjenska. Odlikuje ju nevjerojatna moć transformacije, od bušilice do viljuškara.


ASI Forge Platform

Rezidba vinove loze - Vision Robotics Grapevine Pruner

Orezivanje je esencijalno kada se govori o održavanju zdravlja vinove loze, a ovaj robot pod nazivom Vision Robotics Grapevine Pruner će to učiniti umjesto vas. Izvana izgleda kao obična plava kutija, iznutra su mehaničke ruke koje orezuju grane i samo izgledaju pomalo strašno.


Vision Robotics Grapevine Pruner

Rezidba vinove loze - Wall-Ye

Wall-Ye je također robot za rezidbu vinove loze, no puno je slađi od ostalih.


Wall-Ye

Dronska dijagnostika usjeva - Agribotix Hornet

Ovaj terenski izviđač radi sve. Ne samo da autonomno obavlja misije i snima videe na polju, već ima i infracrvene senzore koji mogu mjeriti parametre koji određuju zdravstveno stanje usjeva.


Agribotix Hornet

Precizna dijagnostika - Precision Hawk Lancaster

OK. Samo malo. Ovaj terenski izviđač radi zaista sve. Lancaster Platforma ne samo da sadrži vizualne, već i termalne, multispektralne i hiperspektralne senzore, ali i LiDAR tehnologiju. Dron koji je predvođen umjetnom inteligencijom može čak samostalno sletjeti, pa i na vodi, kao i promijeniti smjer leta bazirano na uzorcima smjera puhanja vjetra. Potpuno se snalazi u vremenu i prostoru.


Precision Hawk Lancaster

Automatski berač - Harvest Automation HV-100

Trebate li prijatelja/pomoćnika u stakleniku? U tom slučaju je Harvest Automation HV-100 baš za vas. Ovaj mali momak je dizajniran za rad s ljudima, gdje postavlja biljke na svoje mjesto. Nešto kao mali Roomba usisavač koji čisti sam, prilagođen poljoprivredi. Smanjuje uvelike trošak proizvodnje i povećava produktivnost.


Harvest Automation HV-100

Berač krastavaca - Cucumber Harvester

Kao i berač jagoda, ovaj pametni robot može uočiti zrele plodove krastavaca na viticama i pažljivo ih obrati. Ono što je posebno impresivno je da je ova futuristička tehnologija razvijena još u 2002. Izgleda da se poljoprivredna industrija za robotiziranu revoluciju pripremala već neko vrijeme.


Cucumber harvester

Više o temi robotike u poljoprivredi saznajte na sljedećem linku,

Izvor: gizmodo.com


Fotoprilog


Tagovi

Berač krastavaca Cucumber harvester Robotizacija poljoprivrede Harvest Automation HV-100 Berač jagoda Lancaster platforma Hiperspektralni senzori LiDAR tehnologija Hiperspektralni senzori Termalni senzori Precision Hawk Lancaster Agribotix Horn


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]