Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotizacija poljoprivrede
  • 12.08.2015. 07:10

Roboti u poljoprivredi više nisu mit!

Roboti su budućnost poljoprivrede jer će potpuno iskorijeniti sezonske, obično najteže poljoprivredne poslove.

Foto: Philippe Desmazes
  • 2.574
  • 200
  • 0

Jesu li budućnost poljoprivrede robotizirani radnici? Zadnjih godina su nas stručnjaci za robotiku već upoznali s nekoliko strojeva sposobnih za izvršavanje simultanih zadataka na farmama. Povećan broj farmbota razvija se kako bi mogli obavljati i najsloženije zadatke koje prije nije bilo moguće obaviti teškom mehanizacijom.

Roboti su sada već dostupni na tržištu, a mogu sijati, orezivati lozu, letjeti iznad usjeva i provjeravati zdravstveno stanje biljaka pomoću infracrvenih senzora, plijeviti travu između usjeva i prskati insekticide. Postoje čak i roboti koji mogu odrađivati delikatne poslove poput branja jagoda i krastavaca koji su se uvijek radili ručno. Robot koji je već u primjeni u nekim francuskim vinogradima je idejno dijete dva inovatora iz francuske pokrajine Burgundije, Christophea Millota i Guya Juliena.

Najteže poslove obavljat će roboti

Robot u vinogradu

Roboti predviđeni za radove u vinogradima su veliko olakšanje jer vinogradari uvijek muku muče s pronalaskom radne snage za najteže i najiscrpnije radove. Doista, ta nesvakidašnja slika mogla bi postati svakodnevica. Nova vizija robota koji patroliraju livadama i poljima kukuruza nekima izgleda mračno i bezlično, no prema mišljenju primjerice, britanske Vlade i poljoprivrednika, to će donijeti dobrobiti i veću efikasnost, ali će i iskorijeniti neke od najtežih poslova u poljima.

Iz perspektive farmera, roboti reduciraju troškove, ne samo u vidu plaćanja sezonskih radnika, već i prilikom gubitka usjeva. Za to će vjerojatnost biti puno manja. No, postoji i socijalni aspekt ovog trenda. Do 2050. će nas na planetu biti devet milijardi, a prinosi će morati biti dvostruko veći kako bi prehranili svijet. Produktivnost se zato mora povećati za 25%.

Eksperimenti s robotikom na farmama

Nužno je da proizvođači hrane imaju pristup najširem mogućem tehnološkom spektru mogućnosti, od novih aplikacija robotike i senzorne tehnologije do novog LED osvjetljenja u plastenicima, smatraju stručnjaci, ali i vodeći razvijenih zemalja.

Vlade Velike Britanije je postavila i agri-tech strategiju pa je tako za financiranje komercijalizacije novih tehnologija u poljoprivredi 2014. otišlo 70 milijuna funti. Uspostavljeni su centri za inovaciju i proizvodnju tehnologije koja će postati hit izvozni proizvod za ostale zemlje koje budu zainteresirane za njezino korištenje i modernizaciju. Na prostranim ravnicama južne Amerike se pak koriste sve više letjelice i dronovi za nadzor usjeva, a u Japanu se programiraju manji modeli koji su programirani za prskanje pesticidima. U SAD-u se eksperimentira s robotskom tehnologijom u stočarenju.

Automatski strojevi za mužnju se i tako sve više upotrebljavaju na velikim mliječnim farmama. Tako se nekoliko krava muze u isto vrijeme, na platformi koja podiže krave do mjesta za mužnju. U Velikoj Britaniji, dronovi se neće toliko koristiti jer tamo su farme manje i lakše ih je voditi s tla. Ratari i povrćari su također iskoristili tehnologiju u pogledu GPS-a za mapiranje usjeva i monitoringa prinosa i pojave korova.

Umjesto robota - organska proizvodnja?

Naravno, tu je, s druge strane i skepticizam. Još uvijek nema praktičnog dosega u upotrebi robotske tehnologije na farmama. Ovakav koncept poljoprivrede naravno je puno privlačniji voditeljima farmi koji bi uvijek željeli više i bolje, a manje sezonskim radnicima koji tako gube posao koji ih hrani. Drugi pak smatraju da bi trebalo pažnju posvetiti postojećim tehnologijama i stvaranju svrsishodnijih poslova u poljoprivredi. Organske farme primjerice stvaraju 50% više poslova po hektaru od neorganskih farmi.

Stručnjaci smatraju kako je komercijalna upotreba robota još daleko, dok neki predviđaju već 2050. godinu kada će praktično sve o čemu danas pričamo biti stvarnost. Sanjaju li farmboti električne ovce?

Foto: Philippe Desmazes


Tagovi

Robotizacija poljoprivrede Senzorna tehnologija Farmbot Efikasnost Poslovi Modernizirano selo Guy Julien Cristophe Millot Radna snaga Sezonski poslovi LED osvjetljenje Automatski strojevi Velika Britanija SAD Japan Južna Amerika GPS Organ


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]