Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EPA Sporazum
  • 01.02.2019. 15:00

100 hrvatskih tvrtki izvozi u Japan - što dobivamo novim sporazumom?

Danas, 1. veljače 2019. stupa na snagu Sporazum o gospodarskom partnerstvu EU i Japana. 100 hrvatskih tvrtki već izvozi u Japan, čime su osigurana 2.922 radna mjesta, a vrijednost izvoza iznosi 51 milijun eura! Koje proizvode najviše izvozimo i što dobivamo novim sporazumom?

Foto: Bigstockphoto/rateland
  • 492
  • 37
  • 1

Danas, 1. veljače 2019. stupa na snagu Sporazum o gospodarskom partnerstvu EU i Japana (EPA). Time je 85% carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda smanjeno ili ukinuto, a što se odnosi na vina i pjenušce, svinjetinu, govedinu, tvrde i meke sireve. Osim toga, postojao je i određen broj necarinskih barijera koje se također više neće primjenjivati, pomažući tako smanjiti birokraciju i pojednostaviti izvozni proces, što je posebna korist za male proizvođače. Ovim Sporazumom otvoreno je tržište prema 126 milijuna japanskih potrošača.

Japan od danas priznaje i svih 205 europskih proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla.

Naime, iz EU se svake godine u Japan izveze robe u vrijednosti više od 58 milijardi eura i usluga u vrijednosti od 28 milijardi eura, a podaci Europske komisije pokazuju kako su 83% tvrtki iz Europske unije koje izvoze u Japan mala i srednja poduzeća.

Što to znači za Hrvatsku?

Sporazum EU-Japan: Smanjuju se barijere za tržište od 126 milijuna potrošača

Hrvatska i Japan već imaju blizak odnos trgovanja. Japan je naš 22. najveći trgovinski partner izvan EU. 24 milijuna eura vrijednost je suficita koji ostvarujemo s Japanom, 51 milijun eura vrijednost je izvoza u Japan, a 27 milijuna eura vrijednost hrvatskog uvoza iz Japana. 

Veliki broj tvrtki, njih 100, već izvozi široku paletu proizvoda i usluga u Japan, no Sporazum o trgovini između EU i Japana olakšat će ga i učiniti ga jeftinijim.

Zahvaljujući izvozu u Japan osigurana su 2.922 radna mjesta, dok na razini EU broj radnih mjesta koje osiguravaju izvoz u Japan je 739.560. Očekuje se da će od olakšavanja izvoza najviše profitirati upravo poduzeća koja proizvode i prodaju poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Kako će europski farmeri profitirati od sporazuma EU i Japana i što to znači za Hrvatsku?

Koje proizvode Hrvatska izvozi u Japan?

Proizvodi koje Hrvatska najviše izvozi u Japan su brzovezujući cement, vino i vapnenac.

Prema predviđanjima Europske komisije, izvoz prerađenih prehrambenih proizvoda iz EU-a u Japan mogao bi porasti do 180%, a to bi značilo do 10 milijardi eura dodatnih prihoda od prodaje!


Izvori

EC Europa


Tagovi

Japan Europska unija Sporazum Trgovina Suradnja Izvoz Hrvatska


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.