• EPA Sporazum
  • 01.02.2019. 15:00

100 hrvatskih tvrtki izvozi u Japan - što dobivamo novim sporazumom?

Danas, 1. veljače 2019. stupa na snagu Sporazum o gospodarskom partnerstvu EU i Japana. 100 hrvatskih tvrtki već izvozi u Japan, čime su osigurana 2.922 radna mjesta, a vrijednost izvoza iznosi 51 milijun eura! Koje proizvode najviše izvozimo i što dobivamo novim sporazumom?

Foto: Bigstockphoto/rateland
  • 279
  • 33
  • 1

Danas, 1. veljače 2019. stupa na snagu Sporazum o gospodarskom partnerstvu EU i Japana (EPA). Time je 85% carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda smanjeno ili ukinuto, a što se odnosi na vina i pjenušce, svinjetinu, govedinu, tvrde i meke sireve. Osim toga, postojao je i određen broj necarinskih barijera koje se također više neće primjenjivati, pomažući tako smanjiti birokraciju i pojednostaviti izvozni proces, što je posebna korist za male proizvođače. Ovim Sporazumom otvoreno je tržište prema 126 milijuna japanskih potrošača.

Japan od danas priznaje i svih 205 europskih proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla.

Naime, iz EU se svake godine u Japan izveze robe u vrijednosti više od 58 milijardi eura i usluga u vrijednosti od 28 milijardi eura, a podaci Europske komisije pokazuju kako su 83% tvrtki iz Europske unije koje izvoze u Japan mala i srednja poduzeća.

Što to znači za Hrvatsku?

Sporazum EU-Japan: Smanjuju se barijere za tržište od 126 milijuna potrošača

Hrvatska i Japan već imaju blizak odnos trgovanja. Japan je naš 22. najveći trgovinski partner izvan EU. 24 milijuna eura vrijednost je suficita koji ostvarujemo s Japanom, 51 milijun eura vrijednost je izvoza u Japan, a 27 milijuna eura vrijednost hrvatskog uvoza iz Japana. 

Veliki broj tvrtki, njih 100, već izvozi široku paletu proizvoda i usluga u Japan, no Sporazum o trgovini između EU i Japana olakšat će ga i učiniti ga jeftinijim.

Zahvaljujući izvozu u Japan osigurana su 2.922 radna mjesta, dok na razini EU broj radnih mjesta koje osiguravaju izvoz u Japan je 739.560. Očekuje se da će od olakšavanja izvoza najviše profitirati upravo poduzeća koja proizvode i prodaju poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Kako će europski farmeri profitirati od sporazuma EU i Japana i što to znači za Hrvatsku?

Koje proizvode Hrvatska izvozi u Japan?

Proizvodi koje Hrvatska najviše izvozi u Japan su brzovezujući cement, vino i vapnenac.

Prema predviđanjima Europske komisije, izvoz prerađenih prehrambenih proizvoda iz EU-a u Japan mogao bi porasti do 180%, a to bi značilo do 10 milijardi eura dodatnih prihoda od prodaje!


Izvori

EC Europa


Tagovi

Japan Europska unija Sporazum Trgovina Suradnja Izvoz Hrvatska


Autorica

Karolina Rastija

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi