Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz i damping
  • 03.08.2020. 10:30

Marijana Petir: Vlada mora reagirati, tržište je preplavljeno uvozom po dampinškim cijenama

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir zatražila je hitnu reakciju i intervenciju Vlade kako bi se pomoglo hrvatskim proizvođačima.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.808
  • 812
  • 0

"Stanje na tržištu i u trgovinama toliko je alarmantno da iziskuje hitnu reakciju i intervenciju Vlade kako bi se pomoglo hrvatskim proizvođačima da održe vlastitu proizvodnju i uspiju na tržište plasirati svoj proizvod. U suprotnom bi se moglo dogoditi da se zbog prevelikog uvoza i dampinških cijena stvore ogromni tržišni viškovi domaćih proizvoda, čime će se u pitanje dovesti sva ulaganja i potpore našim proizvođačima koji mukotrpno rade, bore se, proizvode, a u konačnici svoju robu nemaju kome prodati", stoji u zastupničkom pitanju koje je prije same ljetne stanke, Marijana Petir poslala predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Sam upit, navodi, treba proslijediti premijeru Andreju Plenkoviću te Vlada mora hitno nešto učiniti po pitanju nelojalne konkurencije i nepoštenih trgovačkih praksi. 

Inače, Marijana Petir je u novom sazivu imenovana predsjednicom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora

"Proizvođači upozoravaju kako je hrvatsko tržšte preplavljeno iz uvoza po dampinškim cijenama, a njihove navode potvrdila je i Hrvatska poljoprivredna komora koja je zatražila hitnu reakciju nadležnih institucija te strožu primjenu svih odredbi Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, Zakona o trgovini kao i kažnjavanje onih za koje se utvrde da nude robu ispod proizvođačkih cijena", podsjetila je.  

Programom Vlade, navodi dalje, ispravno je utvrđeno da su poremećaji u lancu opskrbe koje je u globaliziranom gospodarstvu izazvala pandemija koronavirusa ukazali na nužnost težnji samodostatnosti u proizvodnji hrane i energije radi ostvarivanja ekonomske suverenosti i da će posebnu ulogu u samodostatnosti povećanju izvoza imati hrvatsko selo te da je zbog udjela u BDP-u od strateške važnosti da turizam bude održiv i poticajan za druge djelatnosti osobito poljoprivrede.

"Molim vas stoga da mi odgovorite na pitanje koje će hitne i interventne mjere Vlada poduzeti kako bi se hrvatska poljoprivreda održala i osnažila kao strateška gospodaerska grana, hrvatski poljoprivredni proizvod bolje pozicionirao na tržištu, a nelojalna konkurencija i nepoštene trgovačke prakse suzbile u korijenu?", upitala je. 

Podsjećamo, HPK je nedavno navela da je potrebno napraviti analize cijena na tržištu te u proizvođačke cijene uvoznih roba ukalkulirati transport, trgovačke marže i sve druge troškove, a potom utvrditi radi li se o dampingu te reagirati na način kao što to rade druge države koje su uredile svoje tržište i vode brigu o svojoj proizvodnji.

Kleli smo se u domaću proizvodnju, a tržište nam je preplavljeno uvozom

"Nevjerojatno je da je otkupna cijena mlijeka u Poljskoj i Hrvatskoj gotovo ista od 2,2 do 2,25 kuna za litru, a da se uvozno na policama trgovačkih lanaca prodaje po cijenama kojoj domaće ne može konkurirati. Slično je i s voćem i povrćem, a posebice mesom i pekarskim proizvodima", naglasili su iz Komore dodajući da su svi sektori hrvatske poljoprivrede pod snažnim pritiskom nelojalne konkurencije, a iako se očekivalo da će Hrvatska država zbog korona krize započeti zaokret i više raditi na podizanju samodostatnosti i kontroliranja uvoza do toga nije došlo. 


Tagovi

Nelojalna konkurencija Marijana petir Nepoštene trgovačke prakse Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.