Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojivo
  • 04.10.2021. 18:00

Gnojivo sve skuplje - čeka nas smanjenje proizvodnje?

Ozbiljna energetska kriza dovela je do rasta cijena gnojiva. Sve više tvrtki zatvara pogone ili smanjuju obujam proizvodnje.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 4.605
  • 479
  • 0

Na globalnom tržištu se količina gnojiva sve više smanjuje, a cijene još od lipnja vrtoglavo rastu. Uzroka je više, a najveći je ozbiljna kriza u proizvodnji plina i drugih energenata. Tako je otopina urea amonijevog nitrata (UAN) u njemačkim uvoznim lukama početkom ovog mjeseca koštala gotovo 400, a urea čak 600 eura po toni, navodi agrarheute

Cijene za amonijev nitrat i kalcij amonijev nitrat u sjeverozapadnoj Europi već su premašile poskupljenja od 2007. do 2008. godine. Pod pritiskom su kako proizvođači agrokemikalija tako i poljoprivrednici, posebno ratari čije su žitarice ove godine postigle više vrijednosti, ali su s druge strane naglo porasli troškovi repromaterijala. 

Nedavno je i kemijski div BASF značajno smanjio svoje proizvodne kapacitete za gnojiva zbog visokih cijena prirodnog plina. "Naša će tvrtka pratiti razvoj cijena energenata i u skladu s tim prilagođavati proizvodnju amonijaka", priopćili su iz ove tvrtke navodeći da ga u pogonima u Antwerpenu u Belgiji i Ludwigschafenu u Njemačkoj već proizvode manje.

BASF-ova je odluka posljednja u nizu najava zatvaranja tvornica i smanjenja kapaciteta jer se sektor bori s gubitcima zbog visokih troškova prirodnog plina, koji i dalje rastu. Prema analitičarima, one su na ključnim tržištima u sjeveroistočnoj Aziji 29. rujna dosegle rekord od preko 30 dolara/MMBtu.

Kriza diljem svijeta 

Na britanskom tržištu vlada opći kaos, a ondje se očekuje daljnje zatvaranje energetskih tvrtki. Već ih je devet bankrotiralo. Tako je američki proizvođač CF Industries bio prvi koji je prije tri tjedna zatvorio svoja dva pogona u Velikoj Britaniji u Inceu i Billinghamu, pri čemu je potonji ponovno pokrenut zahvaljujući financijskoj pomoći britanske vlade kako bi tvrtka opskrbila klaonice i prehrambenu industriju ugljikovim dioksidom.

Ubrzo nakon toga, jedan od najvećih svjetskih proizvođača dušičnih gnojiva, Yara International najavila je da namjerava zatvoriti oko 49 posto europskih kapaciteta za proizvodnju amonijaka. Trenutno se roba uvozi iz drugih pogona, što naravno povećava cijenu.

Nadalje, uprava najvećeg španjolskog proizvođača gnojiva Fertiberia od ovog mjeseca planira zatvoriti pogone na lokaciji Palos de la Frontera. I austrijska grupa Borealis AG također je najavila da smanjuje proizvodnju u Europi, a isto je i s ukrajinskom tvrtkom OPZ.

Visoke cijene plina okidač su za trenutnu krizu, a mnogi analitičari vjeruju da bi ona mogla potrajati određeno vrijeme. One su također povod za poskupljenje i drugih energenata poput goriva, električne energije i lož-ulja.

Čeka nas poskupljenje gnojiva jer svijet ima zaliha fosfora za samo 300 godina?

Istovremeno iz Azije i Kine stižu izvješća o zabrinjavajućem nedostatku energije. Konkretno u Kini će se to odraziti na proizvodnju i izvoz dušičnih te fosfornih gnojiva. Drugim riječima, ta će zemlja usporiti izvoz što će posljedično utjecati i na opskrbu svjetskog tržišta.

Neki analitičari upozoravaju da bi moglo doći i do nestašice struje te da će obnova zaliha plinom u Europi prije hladnijih zimskih mjeseci biti teška. Hladnije vrijeme je potaknulo veću potražnju u Aziji zbog čega cijena energenata raste. Informacije koje plasiraju analitičari pokazuju da su one za prirodni plin porasle čak 250 posto od početka godine, a samo u kolovozu 70 posto. 


Tagovi

Gnojiva Poskupljenja Plin Tvornice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.