Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 03.08.2021. 07:30

Kina obustavlja izvoz gnojiva – žele osigurati svoje tržište

Ova je zemlja najveći svjetski izvoznik fosfata, a prema carinskim podacima u prvoj polovici ove godine isporučila je 3,2 milijuna tona diamonij fosfatnog gnojiva i 2,4 milijuna tona uree velikim kupcima.

Foto: Bigstock/zorandim
  • 258
  • 239
  • 0

Kineske korporacije za proizvodnju gnojiva objavile su da će privremeno obustaviti izvoz radi osiguranja opskrbe na domaćem tržištu, nakon što su cijene osnovnih sirovina dosegle rekordnu razinu, piše reuters.

Naime, ova je zemlja najveći svjetski izvoznik fosfata, a prema carinskim podacima u prvoj polovici ove godine isporučila je 3,2 milijuna tona diamonij fosfatnog gnojiva i 2,4 milijuna tona uree velikim kupcima poput Indije i Pakistana.

Tamošnje Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme (NDRC) priopćilo je da je pozvalo tvrtke za proizvodnju gnojiva na raspravu protiv gomilanja zaliha i špekulacija, ali nije otkrilo o kojim se firmama radi. No, analitičari vjeruju će državne poput Sinofert Holdings Ltd, Sinoagri Group, China National Offshore Oil Corp (CNOOC) i China National Coal Group biti među onima koje će ipak ograničiti izvoz.

Riječ je o zadnjem potezu kojim se Peking uhvatio u koštac s rastom cijena glavnih sirovina. Naime, one za gnojivo su ondje postigle rekorde uslijed jače potražnje iz inozemstva, niže domaće proizvodnje i visokih troškova energije.

Sve zbog sigurnosti hrane

Nedavno smo pisali da se indeks cijena svjetske banke za najvažnija mineralna gnojiva kojima se trguje na svjetskom tržištu popeo na najvišu razinu u posljednjih osam godina. One za fosforna su porasle na najvišu razinu u posljednjih 13 godina. Dok su dušična i uree najskuplja u posljednjih devet godina. Međutim, ako Kina zabrani izvoz moglo bi doći do dodatnih poskupljenja.

"Poplave oko središnje kineske provincije Henan također su pogodile proizvodnju u nekim tvornicama", rekao je Gavin Ju, glavni analitičar za gnojiva korporacije CRU.

Cijene uree na kineskoj robnoj burzi Zhengzhou porasle su za više od trećine od početka godine. Prema kineskom Nacionalnom zavodu za statistiku početkom srpnja tona je koštala 2.814 juana (oko 367 eura), u odnosu na 2.674 juana (oko 349 eura) u lipnju.

NDRC-ova akcija uslijedila je nakon komentara premijera Li Keqianga koji je prošlog mjeseca skrenuo pozornost na visoke cijene ključnih poljoprivrednih sirovina koje predstavljaju potencijalnu prijetnju sigurnosti hrane u zemlji.


Tagovi

Kina Izvoz Gnojivo Cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P