• Medvjedi degustatori
  • 02.09.2019. 18:00

"Zaposlio" medvjede da degustiraju med i shvatio da imaju istančan ukus

Ibrahim Sedef, inženjer iz Trabzona, sjeveroistočno od Ankare, na turskoj obali Crnog mora, dugo se borio da obrani pčelinje košnice od medvjeda koji su harali okolicom. A onda je okrenuo ploču.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 2.117
  • 232
  • 0

Ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se - rečenica je kojom bi se kratko mogla opisati priča o pčelaru iz Turske i medvjedima koji su mu pravili veilke štete na košnicama. 

Ibrahim Sedef, inženjer iz Trabzona, sjeveroistočno od Ankare, na turskoj obali Crnog mora, dugo se borio da obrani pčelinje košnice od medvjeda koji su harali okolicom. Procjenjuje da je tijekom tri godine izgubio meda vrijednosti 10.000 dolara (67.000 kuna).

Nisu pomagale ni hrpice hrane i jabuka koje im je ostavljao, samo da ih odvrati od košnica, a onda kasnije ni metalni kavezi. Na kraju je postavio kamere za praćenje kako bi nešto naučio o ponašanju medvjeda. 

Postavio im je četiri posude. Tri su sadržavale različite vrste meda - cvjetni, kestenov i Anzer, a u četvrtoj je bio džem od trešnje. Čini se kako je to već bio očajnički pokušaj, ali i znatiželja jer je htio vidjeti što medvjedi preferiraju

Imao je i što vidjeti. Snimka je pokazala kako medvjedi imaju vrlo istančan ukus - njihov omiljeni med je Anzer, najskuplji med na svijetu. Proizvodi se iz nektara od 90 cvjetova koji rastu samo u planinama visoravni Anzer. 

Osim što je jako ukusan medvjedima, smatra se da Anzer med ima ljekovite osobine za dugačak popis bolesti, od bolova u želucu, preko gubitka kose do liječenja rana. Može se prodati za čak 300 dolara po kilogramu (2.000 kn). 

Unatoč gubicima, Ibrahim Sedef je nakon snimke promijenio stav prema medvjedima. "Usprkos svemu, kada vidim snimke, zaboravljam svu štetu koju su mi napravili, i volim ih", rekao je. 

Osim toga, ovo "istraživanje" je "odradilo" dobru reklamu za njegov med. 

U videu pogledajte kako je Sedef testirao medvjede. 


Tagovi

Medvjedi degustatori Uništili košnice Med Anzer Ibrahim Sedef Turska


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ostalo vam je još mjesta u vrtu? Evo što možete posaditi u srpnju

Ostalo vam je još mjesta u vrtu? Evo što možete posaditi u srpnju. Ako vam se nakon branja špinata, salate ili graška u vrtu oslobodio prostor ili ste primijetili još mal...

Pročitaj cijelu bilješku