Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo na Kubi
  • 06.10.2018. 12:00

Zahvaljujući komunizmu, Kuba postala raj za pčele i pčelare

Kubanski si poljoprivrednici ne mogu priuštiti pesticide, modernu opremu, nedostaje ekonomskih inicijativa i urbane infrastrukture pa je većina vegetacije ovoga otoka ostala netaknuta.

Foto: Pixabay/Dirgon
  • 1.228
  • 122
  • 0

Zahvaljujući neimaštini, slijedom toga očuvanom okolišu, Kuba je postala raj za pčele i pčelarstvo. Neimaština je, kako znamo, uzrokovana američkim sankcijama zbog dugogodišnje komunističke vladavine u toj zemlji. 

Upravo zbog toga kubanski si poljoprivrednici ne mogu priuštiti pesticide, modernu opremu, nedostaje ekonomskih inicijativa i urbane infrastrukture pa je većina vegetacije ovoga otoka ostala netaknuta, piše The Economist.   

Pčele imaju dovoljno "materijala" 

I dok se u ostatku svijeta smanjuje proizvodnja meda zbog klimatskih promjena, parazita, upotrebe pesticida i sveopće urbanizacije, Kuba je postala utočište za pčele koje ondje imaju dovoljno "materijala" za stvaranje meda vrhunske kvalitete. Na raspolaganju su im polja suncokreta, ljiljana, bungevilija, palme, stabla manga i avokada. 

Njihova populacija raste za oko sedam tisuća košnica svake godine. Svaka košnica godišnje proizvede 52 kilograma meda, a time je ukupna je kubanska proizvodnja malo iznad 10 tisuća tona meda godišnje

Med moraju prodati državi koja ga preprodaje dalje

Iako je 90 posto proizvodnje kubanskog meda zasluga inicijative samih farmera, oni su obavezni med prodavati državi za oko 600 dolara po toni. Med se tada izvozi, najčešće u Europu, gdje doseže cijene od čak 4.600 dolara po toni za obični med i 14 tisuća dolara za ekološki.

Bez obzira što država profitira na radu i trudu svojih poljoprivrednika, i što se kubanska proizvodnja još uvijek ne  može mjeriti sa svjetskim proizvođačima, kao što je recimo Kina koja godišnje proizvede preko 500 tisuća tona meda, sve se više Kubanaca interesira za pčelarstvo. Zato je kubanska vlada najavila otvaranje pogona za flaširanje meda kojim bi proizvodnju na godišnjoj razini podigli na 15 tisuća tona.


Tagovi

Pčelarstvo na Kubi Vrhunski med Cijena meda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]