Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Nacionalni pčelarski program
 • 11.03.2017. 13:30

Za konkurentnost pčelara 51,6 milijuna kuna

Pravo na korištenje sredstava iz Nacionalnog pčelarskog programa imaju fizičke ili pravne osobe, upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta.

Foto: bigstockphoto.com, Kosolovskyy
 • 3.313
 • 238
 • 0

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potencijalne korisnike da je u Narodnim novinama broj 20/2017 od 8. ožujka 2017. godine objavljen Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine.

Za provođenje Nacionalnog pčelarskog programa u državnom proračunu osigurano je ukupno 51,6 milijuna kuna odnosno za svaku godinu 17,2 milijuna kuna.

Pravo na korištenje sredstava iz Nacionalnog pčelarskog programa imaju fizičke ili pravne osobe, upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta.

Iznimno, i pravne osobe koje imaju pravo na korištenje mjera Nacionalnog pčelarskog programa, a nisu upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta, su: udruge pčelara, županijski pčelarski savezi, Hrvatski pčelarski savez te znanstveno-istraživačke institucije.

Osnova za konkurentnost pčelara

"Provedbom mjera iz ovog programa stvorit će se uvjeti za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te stvoriti osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru", istaknuo je ministar Tolušić pozivajući pčelare da iskoriste sredstva koja je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede.

Mjere Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine su:

 1. Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara,
 2. Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze,
 3. Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja,
 4. Mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost,
 5. Obnavljanje pčelinjeg fonda,
 6. Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda,
 7. Praćenje tržišta,
 8. Poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu.

Zahtjeve za isplatu potpore korisnici podnose Agenciji za plaćanja na obrascima koji su dostupni na mrežnim stranicama Agencije.

Foto: bigstockphoto.com, Kosolovskyy


Tagovi

Nacionalni pčelarski program Potpore Pčelinji fond


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."