Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalni pčelarski program
  • 11.03.2017. 13:30

Za konkurentnost pčelara 51,6 milijuna kuna

Pravo na korištenje sredstava iz Nacionalnog pčelarskog programa imaju fizičke ili pravne osobe, upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta.

Foto: bigstockphoto.com, Kosolovskyy
  • 3.328
  • 238
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potencijalne korisnike da je u Narodnim novinama broj 20/2017 od 8. ožujka 2017. godine objavljen Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine.

Za provođenje Nacionalnog pčelarskog programa u državnom proračunu osigurano je ukupno 51,6 milijuna kuna odnosno za svaku godinu 17,2 milijuna kuna.

Pravo na korištenje sredstava iz Nacionalnog pčelarskog programa imaju fizičke ili pravne osobe, upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta.

Iznimno, i pravne osobe koje imaju pravo na korištenje mjera Nacionalnog pčelarskog programa, a nisu upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta, su: udruge pčelara, županijski pčelarski savezi, Hrvatski pčelarski savez te znanstveno-istraživačke institucije.

Osnova za konkurentnost pčelara

"Provedbom mjera iz ovog programa stvorit će se uvjeti za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te stvoriti osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru", istaknuo je ministar Tolušić pozivajući pčelare da iskoriste sredstva koja je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede.

Mjere Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine su:

  1. Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara,
  2. Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze,
  3. Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja,
  4. Mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost,
  5. Obnavljanje pčelinjeg fonda,
  6. Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda,
  7. Praćenje tržišta,
  8. Poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu.

Zahtjeve za isplatu potpore korisnici podnose Agenciji za plaćanja na obrascima koji su dostupni na mrežnim stranicama Agencije.

Foto: bigstockphoto.com, Kosolovskyy


Tagovi

Nacionalni pčelarski program Potpore Pčelinji fond


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]